We are here for you
(021)327.87.27

No products

Free shipping! Shipping
0,00 Lei Total

Check out

Product successfully added to your shopping cart

Quantity- +
Total

There are 0 items in your cart. There is 1 item in your cart.

Total products (tax incl.)
Total shipping (tax excl.) Free shipping!
Total (tax incl.)
Continue shopping Proceed to checkout

POS-ul, obligatoriu pentru firmele si institutiile publice din Romania

POS-ul este un terminal care citeste cardurile bancare, facilitand plata cu cardul. Pentru ca elimina nevoia de numerar (facand astfel tranzactiile mai sigure si mai confortabile), platile folosind carduri de debit sau de credit devin tot mai populare in randul cumparatorilor. Alegerea consumatorilor determina si deciziile comerciantilor - astfel, tot mai multi ofera aceasta posibilitate clientilor, beneficiind, la randul lor, de mai multa siguranta in realizarea tranzactiilor.

Exista doua tipuri de dispozitive POS: fixe, conectate la intreaga infrastructura de vanzare (casa de marcat/imprimanta fiscala, sistem de gestionare a vanzarilor) sau mobile, pentru vanzarea “la fata locului”.

Din 2017, firmele care desfasoara activitati de comert si care inregistreaza o cifra de afaceri anuala mai mare de 10.000 euro echivalent in lei (incasari de peste 123 lei pe zi) trebuie sa accepte si platile realizate cu carduri de debit sau de credit.

Legea cash-back se aplica, de asemenea, institutiilor publice care incaseaza taxe, impozite sau amenzi.

Exemple de afaceri care trebuie sa puna la dispozitie sisteme POS: magazine alimentare sau nealimentare, firme care ofera servicii de tip home delivery, firme de curierat, vanzatori ambulanti, magazine online.

Noile prevederi sunt cuprinse in Legea 209/2016, care impune, de asemenea, amenzi intre 5.000 - 7.500 lei pentru societatile comerciale care nu se supun noilor reguli; acestea sunt si mai mari in cazul institutiilor publice, putand varia intre 20.000 - 50.000 lei.

Legea cash-back prevede in plus ca, de la data de 5 iulie 2018, retailerii sa acorde clientilor un avans in numerar (pot actiona, astfel, ca un bancomat, prin intermediul terminalelor de plata). Avansul acordat nu poate depasi 200 lei, iar comisionul perceput pentru astfel de tranzactii nu poate fi mai mare de 1% din valoarea sumei.

Atentie! Este considerata contraventie si lipsa afisarii semnului care indica acordarea avansurilor in numerar, precum si lipsa informatiilor despre costurile pe care le implica aceasta. Amenzile pot varia, in acest caz, intre 5.000 si 15.000 de lei.

Potrivit declaratiilor Guvernului, masurile au rolul de a limita evaziunea fiscala si sunt bazate pe o serie de recomandari ale Bancii Europene, care limiteaza platile in numerar pentru tranzactiile comerciale.

La inceputul anului 2018 a fost pus in dezbatere publica un proiect de lege potrivit caruia inspectorii ANAF vor fi cei care vor putea face verificari ale firmelor care se supun legii privind implementarea sistemelor moderne de plata.

Pentru a obtine un POS, o firma poate depune cerere la banca partenera. Furnizarea si instalarea echipamentelor tehnice sunt responsabilitatea bancii care le ofera, iar costurile aferente acestora sunt suportate de unitatile bancare. In cazul in care bancile nu asigura infrastructura si dotarile necesare pentru acordarea de avansuri in numerar la terminalele de plata sau instalarea, in termenul prevazut de lege (30 de zile de la solicitare), a terminalelor de plata, acestea vor fi sanctionate cu amenzi intre 20.000 - 50.000 lei.

Dupa instalare, comerciantul trebuie sa plateasca doua tipuri de comisioane bancii sau bancilor partenere:

1. Comision de administrare lunara

2. Comision de procesare a platilor

Valoarea acestora poate varia in functie de banca si de volumul tranzactiilor cu cardul.