Suntem aici pentru tine
(021)327.87.27

Nici un produs

Livrare gratuita! Livrare
0,00 Lei Total

Plateste

Produs adaugat cu succes in cos
Cantitate- +
Total
0 articole in cosul dvs. Aveti un articol in cos.
Total produse: (cu TVA)
Total livrare (fara TVA) Livrare gratuita!
Total (cu TVA)
Continuati cumparaturile Finalizati comanda

Legislatie case de marcat

Eliminati orice posibilitate de a primi amenda respectand toate reglementarile legislative. Iata prevederile esentiale legate de folosirea aparatelor fiscale:

Indrumare

Articolul de lege pe scurt
Conf. Norma metodologica din 18/04/2003 republicat in
Monitorul Oficial, Partea I nr. 348 din 25/04/2005

Amenda
- Lei -

Folositi casa de marcat.
Emiteti bon pentru tot ce vindeti.

Art.10. -(b) din OUG 28: neindeplinirea obligatiei agentilor economici de a se dota si de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale ... neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale, precum si nereintroducerea datelor inscrise pe rola jurnal privind tranzactiile efectuate de la ultima inchidere zilnica pana in momentul stergerii memoriei operative;

8 000 -
10 000

Casa de marcat s-a defectat.
Anuntati imediat firma de service (daca aveti asistenta tehnica permanenta) sau mergeti la sediul acesteia.
Pastrati dovada sesizarii.

Art. 6. - (1) In situatia defectarii aparatului de marcat electronic fiscal utilizatorii consemneaza in cartea de interventii a aparatului de marcat electronic fiscal, prezentata in anexa nr. 1, data si ora la care au anuntat defectarea acestuia si pastreaza confirmarea scrisa, respectiv telex, fax sau altele asemenea, privind anuntarea defectarii aparatului de marcat electronic fiscal.

2 000 - 4 000

Notati in Registrul special toate vanzarile din perioada in care casa de marcat este defecta.

 Art. 6. - (2) Pana la repunerea in functiune a aparatului defect, utilizatorii... inregistreaza tranzactiile efectuate in aceasta perioada intr-un registru, denumit in continuare registru special, care se completeaza fara stersaturi sau fara spatii neutilizate.

 

Cum corectati/anulati o suma batuta gresit pe casa de marcat.

   Art. 36. - Pentru corectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscal utilizatorul intocmeste un dosar care va cuprinde:  a) sesizarea scrisa a persoanei care a efectuat gresit operatiunea,b) decizia scrisa de aprobare a corectarii,c) copie de pe NIR, d) nota de contabilitate care reflecta operatiunea efectuata.

Fara amenda.
Atasati raportul firmei de service!

Cum se procedeaza la returul de marfa.

Art. 37. - (1) In cazul returului de marfa utilizatorul intocmeste un dosar cu: a) nota de receptie  b) dispozitia de plata-incasare catre casierie  c) factura in rosu. (2) Returnarea ambalajelor refolosibile, a caror contravaloare este inclusa in pretul produsului vandut, poate fi mentionata inainte de emiterea bonului fiscal prin inscrierea sumei aferente a acestora ca valoare negativa si cu specificatia "ambalaj refolosibil".

 

Nu lasati pe nimeni sa intervina asupra casei de marcat in afara tehnicianului firmei de service.

Art. 47.- (8) Orice interventie a utilizatorilor sau a altor persoane neautorizate asupra aparatelor de marcat electronice fiscale, cu exceptia operatiunilor de inlocuire a rolelor de hartie si/sau a ribonului, este interzisa.

ATENTIE : Se sesizeaza Politia, fiind caz penal (sigiliul casei de marcat este insemn de stat)

 

Fiecare produs sa apara pe bon cu denumirea clara ! Nu se accepta „Diverse”. „Fructe” nu este suficient ci „Mere Golden”.
Respectati numele din NIR.

Art. 56. - (1) Continutul bonului fiscal, cu exceptia bonurilor fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitatilor de schimb valutar si de taximetrie, cuprinde:
d) denumirea fiecarui bun livrat sau a serviciului prestat...

2 000 - 4 000

Nu uitati modificarea orei de vara/iarna .

Art. 56. - (1) Continutul bonului fiscal cuprinde: ...
   a) data, ora si minutul emiterii bonului fiscal; ...

2 000 - 4 000

Arhivati Registrul special si Raportul Z.

Art. 65. - (1) Utilizatorii sunt obligati sa asigure arhivarea si pastrarea registrului special prevazut la art. 6 alin. (2) pe o perioada de 10 ani, iar raportul Z pe o perioada de 5 ani.
   (2) Datele inscrise in documentele mentionate la alin. (1) trebuie sa ramana lizibile pe perioada de pastrare, utilizandu-se consumabile care au garantata perioada de pastrare impusa.

8 000 - 10 000

Atentie maxima la memoria fiscala ! Amenzi foarte mari.

Art. 66. - (1) In momentul constatarii defectarii sau umplerii memoriei fiscale utilizatorul este obligat sa anunte distribuitorul autorizat, unitatea de service acreditata, precum si organul fiscal teritorial la care s-a depus declaratia de instalare a aparatului prevazuta la art. 104 alin. (1).

40 000 -
60 000

Cand NU e obligatoriu sa inlocuiti memoria fiscala.

Art. 71. - Nu este obligatorie inlocuirea memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate, aceasta putand fi utilizata pana la umplere, in urmatoarele cazuri:  a) la schimbarea atributului fiscal  b) la schimbarea formei de constituire a societatii comerciale fara modificarea denumirii acesteia;  c) la mutarea unui punct de lucru de la un stand la altul, in cadrul unui complex comercial situat la aceeasi adresa;  d) la schimbarea denumirii strazii de la locul de instalare  e) in cazul inactivitatii temporare a utilizatorilor, anuntata organelor fiscale, potrivit legii.

 

Folositi numai role de hartie de calitate care asigura lizibilitatea pana la 5 ani. Raportul Z sta in contabilitate 10 ani.

Art. 72. - (1) Utilizatorii pot achizitiona consumabile destinate aparatelor de marcat electronice fiscale de la orice agent economic producator, importator sau comerciant de astfel de consumabile, numai cu conditia respectarii prevederilor art. 4 alin. (6) si (9) din ordonanta de urgenta.

 

Cumparati role de hartie numai de la furnizori cu care aveti contract de furnizare a consumabilelor

  Art.4. (6) Utilizatorii de aparate de marcat electronice fiscale sunt obligati: a) sa foloseasca numai consumabile de tipul si cu caracteristicile tehnice prevazute in manualul de utilizare a aparatului respectiv;   b) sa foloseasca numai consumabile care asigura mentinerea lizibilitatii datelor;  c) sa solicite distribuitorului ... completarea manualului de utilizare cu informatii privind tipul si caracteristicile tehnice ale consumabilelor, daca manualul de utilizare a aparatului respectiv nu contine astfel de informatii; d) sa incheie cu furnizorii consumabilelor contracte ferme continand clauze de livrare numai a consumabilelor de tipul si cu caracteristicile tehnice prevazute in manualul de utilizare...si clauze privind daunele la care sunt indreptatiti utilizatorii in cazul nerespectarii clauzelor contractuale de catre furnizori.

40 000 -
60 000

Acordati atentie maxima Cartii de interventii. Riscati amenzi de 10000 lei.
Daca ati pierdut-o, reconstituiti-o in 72 de ore .

Art. 102. - (6) In cazul pierderii sau deteriorarii cartii de interventii, utilizatorii vor informa de indata organul fiscal .... Informarea se va face in scris ... se va prezenta pentru stampilare o noua carte de interventii reconstituita.... In situatia deteriorarii cartii de interventii, utilizatorii vor prezenta organului fiscal, pentru eventuale confruntari, si cartea de interventii deteriorata.

8 000 - 10 000

Daca nu aveti contract de service trebuie sa va cumparati o alta casa de marcat.

Art. 107.-  (4) Refuzul expres sau tacit al utilizatorului de a incheia contracte de service pentru perioada de postgarantie echivaleaza cu renuntarea voluntara la utilizarea acelui aparat de marcat electronic fiscal si adoptarea deciziei de a achizitiona un alt tip de aparat.

Fara amenda

Casa de marcat defecta si fara contract de service aduce amenda si inchiderea unitatii.

 Art. 107.- (5) In cazul in care organele de specialitate constata neutilizarea aparatului de marcat electronic fiscal ca urmare a defectarii si nerepunerii in functiune a acestuia datorita inexistentei unui contract valabil de service.. vor aplica agentului economic in cauza amenda contraventionala si vor suspenda activitatea unitatii pana la achizitionarea si instalarea unui alt aparat.

8 000 - 10 000
si inchidere unitate

Afisati cu litere de 3 cm anuntul „Solicitati bon fiscal”.

Art. 117. -(2) Utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale sunt obligati sa afiseze la loc vizibil anunturi de atentionare a clientilor cu privire la obligatia de a solicita si de a pastra bonul fiscal pentru prezentarea acestuia la un eventual control. Art.118. Anunturile ... vor fi scrise cu litere de tipar avand inaltimea minima de 3 cm.

2 000 - 4 000

Faceti cel putin o revizie tehnica pe an. Aceasta se dovedeste cu stampila firmei de service in Cartea de interventii.

   Art. 106.-(2) Distribuitorii autorizati sunt obligati ca, prin intermediul propriilor tehnicieni de service sau al unitatilor de service acreditate, sa asigure: ...
   d) efectuarea cel putin a unei verificari anuale a aparatelor de marcat electronice fiscale

8 000 - 10 000 pt. neactualizare Carte de interventii

Permiteti accesul tehnicianului pe service pentru revizia periodica si completarea Cartii de interventii

  Art. 47.- (9) Unitatile de service acreditate sunt obligate ca, de indata ce prin intermediul tehnicianului de service au constatat orice interventie neautorizata asupra aparatului de marcat electronic fiscal, sa sesizeze asupra acestui fapt in scris, prin telex, fax sau altele asemenea, organul teritorial al Garzii Financiare in a carui raza se afla unitatea utilizatorului in cauza.
   (10) Conform prevederilor alin. (9) se va proceda si in cazul refuzului utilizatorului de a permite accesul tehnicianului de service in unitate pentru efectuarea reviziilor periodice asupra aparatului de marcat electronic fiscal ori de a pune la dispozitie acestuia cartea de interventii a aparatului.

Nu are amenda. Se anunta Garda Financiara.