Suntem aici pentru tine
(021)327.87.27

Nici un produs

Livrare gratuita! Livrare
0,00 Lei Total

Plateste

Produs adaugat cu succes in cos
Cantitate- +
Total
0 articole in cosul dvs. Aveti un articol in cos.
Total produse: (cu TVA)
Total livrare (fara TVA) Livrare gratuita!
Total (cu TVA)
Continuati cumparaturile Finalizati comanda

NFC si plati contactless cu telefonul

Data publicare articol: 24-10-2018

Informatii generale despre plata cu telefonul

Cum functioneaza plata cu telefonul

Ce este NFC

Cand a fost lansat NFC

Intrebuintari ale tehnologiei NFC

Cat de sigura este tehnologia NFC

Cum afli daca ai NFC pe telefon

Informatii generale despre plata cu telefonul

Ti-ai dori ca intr-o zi sa iti lasi acasa portofelul si sa incepi sa folosesti smart mobile-ul tau pentru toate tranzactiile? Acest lucru este posibil, iar modalitatea de plata cu telefonul va inlocui probabil in curand cele mai multe tranzactii, precum platile in numerar sau platile cu cardul. Mai mult, prin plata cu telefonul mobil se poate face si plata facturilor online, prin diferite metode de plata: plati online cu cardul, pe site-ul furnizorilor sau plata cu card online prin aplicatie de plata facturi.

Tehnologia a evoluat in ultimii ani, iar toate actiunile noastre au ajuns sa fie din ce in ce mai practice si simple. Platile mobile fac parte dintre ele: probabilitatea ca fiecare dintre noi sa aiba cu sine telefonul este mai mare decat aceea de a avea cardul sau portofelul. Iar tehnologia NFC face ca aceste operatiuni  si metode de plata online cu telefonul sa fie posibile.

Plata cu telefonul poate insemna de la plata in restaurante cu telefonul pana la transferul de bani catre familie sau colegi, fara a fi nevoie efectiv de numerar.

Cum functioneaza plata cu telefonul

Exista o mare varietate de sisteme de plata cu telefonul, cu mici diferente intre ele in ceea ce priveste modalitatea de functionare. Unele necesita apropierea de device-ul care primeste plata, prin Near Field Communication, NFC, pe cand altele utilizeaza doar internetul.

Modalitatile de plata cu telefonul pot fi incadrate in urmatoarele categorii:

  • Plata tranzactiilor zilnice (printr-o aplicatie pe telefon)
  • Plata la POS
  • Closed-loop mobile payments (e o modalitate de plata specifica unei companii, de exemplu Starbucks, care permite realizarea unei comenzi, plata ei pe telefon si ridicarea acesteia de la o casa speciala).
  • Plata prin operatorul de telefonie mobila (un exemplu este transportul in comun, pentru care se pot achizitiona abonamente zilnice printr-un sms).
  • Plata cu card reader mobil (mic device care se conecteaza la telefon sau tableta si poate fi folosit pentru a accepta plati de pe un card de debit/credit).

La nivel global, plata cu telefonul a luat amploare, iar marii producatori precum Apple, Google sau Samsung au realizat deja propriile aplicatii pentru telefon: Apple Pay, Google Pay sau Samsung Pay.

Pe langa acestea, exista aplicatiile bancare (mobile-banking, aplicatii utilizate deja in Romania de catre Banca Transilvania si ING Bank care include functionalitati de plati cu telefonul) si nebancare (precum PayPal, Google Wallet, Blockchain, care permit transferul unor sume dintr-un cont bancar si pastrarea lor direct in aplicatie pentru a putea fi utilizati ulterior pentru plati sau transfer catre alti utilizatori care utilizeaza aceeasi aplicatie).

Ce este NFC

Near Field Communication (NFC) - comunicarea în câmp apropiat - este o tehnologie de comunicare pe distante foarte scurte (mai mici de 10cm).

Noile inventii permit dispozitivelor electronice sa comunice intre ele folosind tehnologii complementare, precum Bluetooth sau WiFi. Bazata pe identificarea prin frecventa radio RFID (Radio-Frequency Identification), NFC permite smartphone-urilor si altor dispozitive acest tip de comunicare fara fir.

Ce inseamna NFC la telefon? NFC functioneaza prin atingerea a doua dispozitive sau prin alaturarea lor, conditia ca transferul sa functioneze fiind ca ambele dispozitive sa detina un cip cu acest tip de tehnologie. NFC se incadreaza in categoria tehnologiilor wireless ce asigura comunicatii pe distante scurte (Bluetooth, Wi-Fi, IrDA, RFID, Zigbee).

Cand a fost lansat NFC

Inceputurile tehnologiei NFC sunt in anul 2004, printr-o colaborare dintre Sony, Philips si Nokia. Primul telefon mobil cu aceasta tehnologie a fost Nokia 6131, lansat in 2006, iar primul cu Android si NFC a fost Samsung Nexus S, lansat in 2010. Smartphone-urile Microsoft au inceput sa aiba integrata tehnologia NFC in sistemul de operare in 2012, in varianta Windows Phone 8.

Intrebuintari ale tehnologiei NFC

Tehnologia NFC, prezenta pe multe dintre smartphone-urile actuale, este utilizata atat pentru efectuarea de plati, cat si pentru realizarea unor actiuni precum transferul de date - fisiere, contacte, adrese de pagini web - intre smartphone-uri.
Aceasta tehnologie presupune cuplarea inductiva, prin camp electromagnetic, a doua dispozitive care opereaza pe banda de frecventa 13,56 MHz.

Cele doua dispozitive pot comunica pasiv sau activ.
- Modul pasiv similar cu standardul RFID presupune existenta unui dispozitiv cu rol de cititor, care genereaza un camp electromagnetic ce il activează pe cel de-al doilea. Acesta este cunoscut si sub denumirea de tag, care se activeaza si transmite informatiile corespunzatoare in campul electromagnetic.
- Modul activ presupune ca ambele dispozitive sunt alimentate cu energie electrica si genereaza campuri electromagnetice de intensitate mica ce permit transferul de informatii la viteze de 106, 212 sau 424 Kbps.

Conectarea la etichete NFC

Un tag sau o eticheta NFC contine un circuit de memorie si o antena. In urma fenomenului de inductie electromagnetica, apare curent electric in antena si se alimenteaza astfel tag-ul.
Etichetele NFC pot fi amplasate usor in multe locuri: acasa, la munca, in restaurante, in masina.

La apropierea de ele, acestea activeaza automat pe telefonul mobil diverse aplicatii si setari (precum dezactivarea conexiunii de date si activarea celei wi-fi, crearea si trimiterea unui SMS etc.).

Transferul de contacte si adrese de pagini web

Contactele de pe un telefon pe altul sau adresa unei pagini web se transfera instantaneu cu ajutorul tehnologiei NFC, aceasta fiind cel mai rapid mod de a transfera date intre doua smartphone-uri.

Transfer de fișiere

Cu ajutorul tehnologiei NFC se realizeaza automat conectarea peer-to-peer intre doua dispozitive plasate unul langa celalalt, pentru a copia rapid fisiere de pe unul pe altul (viteza poate ajunge pana la 424 kbps).

Efectuarea de plăți

Modulul NFC transforma telefonul intr-un portofel virtual, deoarece informatiile bancare pot fi incarcate intr-o aplicatie de plata cu telefonul securizata, instalata pe smartphone, iar POS-urile le pot citi contactless, cu acordul utilizatorului. Platile ajung astfel sa fie mult mai rapide.
Platile cu NFC in Romania sunt momentan disponibile in aplicatii de online banking mobile ale Bancii Transilvania si ING Bank.

Conectarea cu alte dispozitive

Tehnologia NFC poate fi utilizata si pentru sincronizarea telefonului mobil cu alte dispozitive, precum casti sau boxe pentru redare multimedia, tablete, routere sau console. Producatorii de masini folosesc tehnologia NFC pentru sincronizarea telefonului mobil cu sistemele multimedia ale automobilului.

Cat de sigura este tehnologia NFC

Tehnologia NFC functioneaza doar pe o raza mica de actiune, de cativa centimetri, iar datele din cardurile bancare sunt stocate pe telefoane intr-un format criptat.
Totusi, aceasta nu asigura comunicatii securizate, neavand implementate standarde de securitate. De aceea pot exista atacuri in care un alt telefon se plaseaza in imediata apropiere si incearca sa intercepteze datele transmise prin NFC intre cele doua device-uri, pentru a decripta datele bancare. Un alt scop al hackerilor care acceseaza in acest mod telefoanele il reprezinta instalarea unui software cu scopul de a vizualiza informatiile de pe telefon.

Cum afli daca ai NFC pe telefon

Telefoanele cu NFC sunt frecvente astazi. Se poate identifica daca tehnologia NFC este sau nu integrata pe un anume telefon in functie de sistemul de operare existent pe telefonul respectiv (pentru Android, gasim informatii in setarile telefonului, iar pentru iOS depinde de modelul telefonului).

Pe Android

Pentru a afla daca telefonul tau Android are incorporata tehnologie NFC, tot ce trebuie să faci este să intri în aplicația Setari (Settings), iar apoi sa cauti NFC in caseta de cautare din partea de sus. Daca NFC este disponibil pe dispozitivul tau (telefon sau tableta), sistemul Android va returna un rezultat precum NFC sau Near Field Communication.

O alta varianta de cautare este putin mai complicata: se deschide aplicatia Setari (Settings), apoi pentru Android 7 sau mai vechi - Mai multe (More) -, iar pentru Android 8 - Dispozitive conectate (Connected devices). In ambele situatii se afiseaza o lista de setari, printre care si NFC sau Near Field Communication.

Pe iPhone

Pentru smartphone-urile iPhone, NFC este o optiune care a fost integrata odata cu aparitia iPhone 6. Prin urmare, toate telefoanele iPhone aparute ulterior au integrata tehnologia NFC.

Articole recomandate