Ce trebuie sa stii despre modificarile fiscale in 2022 – 5 schimbari majore

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

Un nou an vine intotdeauna cu schimbari in domeniul fiscal. Desigur, 2022 nu este o exceptie: Anul trecut au fost pregatite adevarate reforme in domeniul fiscal. Iata ce trebuie sa stiti:

Salariul minim pe economie e majorat

Anul 2022 aduce o majorare a salariului minim brut pe economie, acesta va creste la 2.550 lei – practic, i se vor adauga 10,8% fata de salariul minim din 2021, de 2.350 lei. De asemenea, va fi eliminat salariul minim pe economie pentru persoanele care au absolvit studii superioare. Noile prevederi ii obliga in plus pe angajatori sa majoreze salariul minim al angajatilor dupa maximum 24 de luni.

Romanii primesc vouchere de vacanta

Anul 2022 aduce romanilor, atat din sistemul public, cat si din sistemul privat, vouchere de vacanta. In cazul angajatilor din mediul privat, tichetele vor fi oferite din bugetul angajatorului, iar in cazul bugetarilor, sumele aferente acestora vor fi acordate de la bugetul de stat.

Reducerea impozitului pentru companiile cu capital propriu pozitiv

Mentinerea capitalului propriu pozitiv la un nivel de cel putin jumatate din capitalul social va aduce un plus companiilor, acestea avand posibilitatea de a primi o reducere a impozitului anual de 2%. Pentru a beneficia de aceasta reducere, companiile trebuie sa tina cont de anumite aspecte, precum implicatiile fiscale si juridice ale operatiunilor de capitalizare sau raportul cost-beneficiu sau potentiale consecinte in cazul diminuarii capitalurilor majorate anterior.

Institutiile publice – interzis sa solicite copii dupa documente emise de stat

De la 1 ianuarie 2022, institutiilor publice nu le va mai fi permis sa ceara copii dupa documente emise de stat. Noile prevederi cer ca institutiile statului sa solicite copii in format electronic entitatilor emitente, cu acordul beneficiarului serviciului public.

Raportarea SAF-T pentru marii contribuabili

Din 2022, companiile care fac parte din lista marilor contribuabili vor trebui sa realizeze raportarile catre ANAF in SAF-T (Fisierul Standard de Audit pentru Taxe). In acest sens, ANAF a elaborat Ghidul contribuabilului pentru a facilita procesul de completare a Declaratiei informative D406.

Domeniul fiscalitatii este unul fluctuant, fara indoiala. Fii pe faza si nu rata ultimele stiri: Cu siguranta vor aparea si alte schimbari.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.