Sisteme fiscale pentru comert ambulant: investitie initiala vs costuri pe termen lung

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

Comertul ambulant, numit si comert stradal, este una dintre cele mai vechi meserii, datand din Antichitate, cand satenii nu aveau acces la bunuri, altele decat cele locale, in lipsa acestor comercianti. 

Desi nu este la fel de raspandit ca acum 3.000 sau 500 de ani, comertul ambulant continua sa fie util si atractiv.

Daca esti producator si doresti sa participi la targurile de sezon, la expozitii cu produse locale sau la alte evenimente de acest fel, sigur vei dori sa afli mai multe despre sistemele fiscale pentru comert ambulant. 

Cadrul legal pentru comertul ambulant

Din punct de vedere legal, comertul ambulant este o activitate comerciala cu amanuntul care se realizeaza la trecerea dintr-un loc in altul, vanzarea realizandu-se prin standuri/ chioscuri mobile, in rulote mobile sau alte vehicule special amenajate (conform articolului nr. 4 din Ordonanta de Guvern nr. 99/2000 actualizata si modificata).

De interes sunt si alte acte legislative, in special Hotararea de Guvern nr. 333/2003 si Hotararea de Guvern nr. 348/2004. HG nr. 333/2003 precizeaza ca un comerciant ambulant trebuie sa indeplineasca trei conditii:

  • sa aiba o forma legala de organizare si sa fie inregistrat;
  • sa aiba ca obiect de activitate principal sau secundar comercializarea de produse si/ sau servicii;
  • sa detina autorizatie de functionare eliberata de institutiile abilitate;
  • sa aiba acordul autoritatilor locale pentru a exercita activitati comerciale in structuri cu sediu ambulant sau sezonier. 

Hotararea de Guvern nr. 348/2004 intareste ideea ca activitatile comerciale de tip temporar sau sezonier din zone publice necesita autorizatie de la administratia publica locala. De asemenea, este important de stiut ca activitatile de tip comert ambulant tin de grupa CAEN 478 (comert cu amanuntul efectuat prin standuri, chioscuri si piete).

Care sunt costurile de implementare a unui sistem fiscal pentru comert ambulant? 

Costurile cu implementarea unor sisteme fiscale pentru comert ambulant depind de mai multi factori:

  • Tipul de sistem fiscal folosit – de exemplu, contributia pe venit net este mai ieftina decat impozitarea pe venit (vezi mai jos);
  • Numarul de comercianti ambulanti – daca ai mai multi angajati care vand produse/ servicii in regim de comert ambulant, costurile de implementare vor fi mai mari;
  • Sistemul informatic ales – costurile de implementare a unui sistem informatic sunt ceva mai mari decat costurile aferente unui sistem manual.

Mai apoi, costurile se impart in doua: investitia initiala si costurile pe termen lung. Citeste mai multe despre fiecare in parte:

  • Investitia initiala – achizitionarea de echipamente si sisteme software pentru a implementa unul dintre sistemele fiscale pentru comert ambulant – includ case de marcat, software pentru gestionarea vanzarilor si software de contabilitate. La acestea se adauga costurile cu personalul, respectiv implementarea sistemului fiscal si costul cu formarea angajatilor;
  • Costurile pe termen lung (vezi mai jos). 

👉 Vrei sa te ocupi de comert ambulant? Opteaza pentru casele de marcat portabile de la Sedona, furnizorul tau de incredere pentru solutii fiscale.

Costuri specifice pentru sistemul de contributie pe venit net

Pentru sistemul de contributie pe venit net, costurile de implementare sunt relativ mici, deoarece nu implica investitii semnificative in sisteme informatice. 

Pe langa costurile aferente caselor de marcat si autorizatiilor necesare, este nevoie si de taraba/ stand (pe care le poti achizitiona/ inchiria), echipamente de cantarire (daca este cazul), produse/ servicii. 

Costuri specifice pentru sistemul de impozitare pe venit

Impozitarea pe venit presupune si implementarea unui sistem informatic mai complex, a unui software de gestiune. 

Avand in vedere ca acest sistem de impozitare se aplica doar pentru comerciantii ambulanti cu venituri mari, costurile vor mai include cheltuielile cu salariatii si formarea personalului. 

👉 Cauti un sistem fiscal pentru vanzare ambulanta? Afla mai multe despre solutia Sedona de facturare si emitere bonuri fiscale on-the-go. 

Care sunt costurile pe termen lung ale utilizarii unui sistem fiscal pentru comert ambulant? 

Folosirea unor sisteme fiscale pentru comertul ambulant implica anumite costuri, pe termen lung. Iata care sunt:

  • Costuri de intretinere a echipamentelor si actualizare a sistemului – terminale de plata, software de gestiune a vanzarilor, schimb, de piese, calibrare etc.
  • Costuri de administrare – inclusiv auditarea sistemului (pentru a te asigura ca sistemul este folosit in mod corect) si salariile angajatilor care vor administra sistemul. 
  • Costurile pot varia si in functie de ce sisteme fiscale pentru comert ambulant ai implementat, precum si de nevoile specifice ale fiecarui comerciant. 

👉 Citeste si Fiscalizarea si defiscalizarea casei de marcat. Acte necesare

Care sunt factorii care influenteaza costurile unui sistem fiscal pentru comert ambulant?

Pe langa factorii care influenteaza costurile mentionati anterior, este bine ca la stabilirea bugetului sa tii cont si de:

  • Nivelul de complexitate al sistemelor fiscale pentru comert ambulant – sistemele mai complexe sunt, de regula, mai scumpe;
  • Functiile incluse – sistemele fiscale pentru comert ambulant cu mai multe functii sunt mai scumpe decat cele care au mai putine functii;
  • Calitatea echipamentelor si tipul de software – echipamentele de calitate superioara sunt mai costisitoare decat cele de calitate medie;
  • Serviciile de suport – asistenta tehnica de la distanta sau locala poate creste costurile. 

Care sunt diferitele tipuri de sisteme fiscale disponibile pentru comert ambulant? 

La nivelul Romaniei, exista doua sisteme de fiscalizare a comertului ambulant:

  • Contributia unica pe venitul net – este un sistem de impozitare fixa, stabilita anual de Ministerul Finantelor Publice si care se aplica asupra venitului anual al comerciantului ambulant. Este varianta pe care merg comerciantii ambulanti unici, fara angajati, cu venituri relativ mici;
  • Impozit pe venit brut – se aplica la venitul brut din moment ce acesta a depasit valoarea de 12 salarii minime brute pe tara. Se aplica mai ales pentru comerciantii ambulanti cu venituri mai mari care, eventual, au si angajati. 

Care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de sistem fiscal? 

Fiecare sistem fiscal, contributia unica pe venitul net sau impozitul pe venitul brut, are avantaje si dezavantaje. Iata care sunt beneficiile si neajunsurile fiecarui sistem fiscal. 

Avantaje si dezavantaje pentru contributia unica pe venitul net 

Contributia unica pe venitul net se aplica mai ales pentru micii comercianti ambulanti, cu activitate comerciala neregula sau cu venituri mici. Iata care sunt avantajele:

  • Investitie initiala mica – de multe ori, nu necesita implementarea unui sistem informatic;
  • Impozit usor de calculat – impozitarea este fixa si depinde de venitul anual al comerciantului ambulant.

Totusi, exista si cateva dezavantaje:

  • Poate fi mai scump pe termen lung – daca ai un venit mai mare, dar sub cele 12 salarii minime brute pe tara, impozitarea anuala poate fi costisitoare prin comparatie cu sistemul de impozitare pe venit brut;
  • Nu beneficiezi de deduceri de cheltuieli aferente activitatilor economice. 

Avantaje si dezavantaje pentru impozitul pe venitul brut

Sistemul de impozit pe venitul brut se aplica mai ales comerciantilor ambulanti cu un venit anual mare si cu activitate comerciala intensa. Iata principalele avantaje:

  • Poate fi mai avantajos pe termen lung fata de contributia raportata la venit net – daca ai un venit anual mare, acest sistem poate fi mai avantajos;
  • Iti ofera posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli economice. 

Exista si cateva dezavantaje:

  • Presupune o investitie initiala mai mare, care necesita implementarea unui sistem informatic si formarea personalul pentru a-l folosi;
  • Implica mai multe calcule si necesita un contabil. 

Cum alegi sistemul fiscal potrivit?

Alegerea intre contributia unica pe venit net si impozitarea venitului brut depinde de mai multi factori:

  • Tipul de activitate comerciala;
  • Venitul anual estimat;
  • Bugetul.

De regula, impozitarea neta este mai avantajoasa pentru comerciantii ambulanti cu un venit anual mic, care nu doresc sa se ocupe de calcule complicate. De cealalta parte, impozitarea bruta este mai avantajoasa pentru comerciantii ambulanti cu un venit anual mare si care vor sa reduca costurile fiscale, pe termen lung. 

Ce sa ai inainte de a-ti deschide o afacere de tip comert ambulant

Inainte de a-ti deschide o afacere de tip comert ambulant este indicat sa ai:

  • Echipament fiscal adaptat nevoilor tale – conform legii, esti obligat sa realizezi zilnic registrul de casa cu toate operatiunile realizate;
  • Autorizatie speciala – daca vinzi produse alimentare;
  • Acordul autoritatilor locale pentru activitati de comert ambulant;
  • Contractul de inchiriere pentru spatiul public ocupat sau pentru rulota;
  • Aviz sanitar;
  • Produse si/ sau servicii;
  • Angajati;
  • Plan de rezerva pentru situatii neprevazute – vremea nefavorabila, furtul sau concurenta neloiala pot cauza probleme pentru micii comercianti ambulanti. Pregateste-te pentru ele si ia masuri pentru a le putea gestiona. 

Activitatea de comert ambulant poate fi un mod inedit de a-ti pune la treaba abilitati antreprenoriale. Daca esti curios si iti place sa calatoresti, o astfel de afacere poate fi o alegere potrivita pentru tine. Nu uita sa te inregistrezi la ANAF si sa iti iei echipamentele fiscale necesare. Spor la vanzare! 

Sursa foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.