Suntem aici pentru tine
(021)327.87.27

Nici un produs

Livrare gratuita! Livrare
0,00 Lei Total

Plateste

Produs adaugat cu succes in cos
Cantitate- +
Total
0 articole in cosul dvs. Aveti un articol in cos.
Total produse: (cu TVA)
Total livrare (fara TVA) Livrare gratuita!
Total (cu TVA)
Continuati cumparaturile Finalizati comanda

Dictionar de termeni din domeniul POS

- POS sau Sistem POS (Point of Sale) = Sistem format din aparatura si programe speciale, folosit de catre comercianti (magazine, restaurante, fast-food-uri, hoteluri, case de schimb valutar, benzinarii etc.) pentru marcarea tranzactiilor. Uneori este numit si “POP” (Point of Purchase) - punct de cumparare, sau “EPOS” (Electronic Point of Sale) - punct de vanzare electronic. Aceste sisteme fac parte dintr-o generatie noua de case de marcat cu functionalitati avansate.


- POS bancar = Terminal care citeste cardurile bancare, facilitand plata cu cardul. Se mai intalneste cu denumirea de “terminal bancar” sau “EPOS”.


- POS All-in-One = Computer construit special pentru a fi folosit la efectuarea tranzactiilor, alcatuit dintr-o singura componenta unitara. Monitorul si celelalte componente ale computerului (hard disk-ul, procesorul etc.) se afla in aceeasi carcasa. Ultimele modele de “POS-uri All-in-One” sunt dotate cu monitor touch-screen. Un avantaj important al “POS-urilor All-in-One” este dotarea cu multiple porturi de comunicatie pentru conectarea la o serie vasta de periferice (cititoare coduri de bare, imprimante etc.)


- Imprimanta POS (POS Printer) = Imprimanta de dimensiuni compacte folosita pentru tiparire de bonuri nefiscale, precum: comenzi catre sectiile restaurantelor; bilete de intrare, cupoane de reducere etc. De cele mai multe ori, acestea sunt termice (fara ribbon), dar exista si imprimante cu transfer termic (cu ribbon). Latimea bonului printat variaza intre 2 inch / 56 mm si 4 inch / 112 mm.


- Etichete RFID (Radio-Frequency Identification) = Etichete care contin circuite, ce pot avea diverse forme si dimensiuni, ce se folosesc in retail dar si in alte industrii precum: ferme de animale, fabrici din diverse domenii, depozitare, logistica etc.
Etichetele RFID sunt de doua tipuri:

     - Pasive -> Nu contin baterie; sunt activate de undele radio ale device-ului care le citeste.
     - Active -> Contin o mica baterie ce permite detectia (citirea) de la distanta mai mare.

- AMEF (Aparat de marcat electronic fiscal) = Sunt denumite astfel generic, pe teritoriul Romaniei, toate aparatele dotate cu memorie fiscala, respectiv case de marcat si imprimante fiscale.

- ECR (Electronic Cash Register) = Denumirea internationala prescurtata a caselor de marcat electronice clasice (fara monitor touch-screen si software de vanzare si gestiune).


- Imprimanta fiscala (Fiscal Printer) = imprimanta dotata cu memorie fiscala, ce poate functiona doar comandata de la un PC. Se comercializeaza impreuna cu afisaj pentru client. Uneori, termenul de “imprimanta fiscala” este folosit pentru orice aparat care emite bonuri fiscale, respectiv “imprimante fiscale” si “case de marcat”.


- Fiscalizare = Trecerea unui aparat fiscal (casa de marcat sau imprimanta fiscala) in mod de lucru fiscal, in care se inregistreaza toate tranzactiile in memoria fiscala. Fiscalizarea este un proces ce implica obtinerea unui document de la autoritatile statului, precum si programarea aparatului conform legii de catre un tehnician autorizat.


- Jurnal Electronic = Memorie in casa de marcat ce retine toate bonurile emise de aceasta.


- Memorie Fiscala = Memorie in casa de marcat ce retine totalurile zilnice.


- Afisaj client (Customer Display) = Ecran la casa de marcat sau la sistemul POS, pe care sunt afisate informatii despre tranzactia in curs. De obicei sunt dotate cu doua randuri de text a cate 20 de caractere, dar pot fi si ecrane simple sau touch-screen, precum si tablete.


- Front-Office = Partea sistemului de vanzare si gestiune aflata in zona din fata a magazinului, care este destinata clientilor. Componente ale “Front-office-lui”: sistem POS, cantar pentru vanzare, aplicatie software ce se instaleaza pe sistemul POS etc.


- Back-Office = Partea sistemului de vanzare si gestiune aflata in zona din spate a magazinului (in zona de birouri si receptie marfa). Componente ale “Back-office-lui”: computer obisnuit, cantar pentru receptia marfii, partea de gestiune a aplicatiei software, terminal de inventariere, imprimanta de etichete etc.


- mPOS (Mobile Point of Sale) = Sistem mobil format din aparatura (smartphone, tableta sau un dispozitiv wireless special) si programe, care este folosit de comercianti pentru marcarea tranzactiilor.


- PCI (Payment Card Industry) = Ansamblul organizatiilor din industria financiara ce reglementeaza utilizarea tuturor modalitatilor de plata electronica.


- NFC (Near Field Communication) = Tehnologie wireless care permite transferul de date intre doua dispozitive aflate in proximitate (exemplu: telefon sau tableta).


- mCommerce (Mobile Commerce) = Ecosistemul mobil creat de magazinele online si de cumparatorii care achizitioneaza produse si servicii de pe dispozitive mobile (exemplu: telefon sau tableta).


- mP2P (Mobile Peer-to-Peer) = Transmiterea de informatii prin intermediul unei retele P2P create pe baza unei aplicatii de mobil.


- EMV (Europay Mastercard and Visa) = Standard global de securitate pentru carduri, terminalele de plata si bancomatele care le accepta.


- IoT (Internet of Things) = Un termen general pentru orice dispozitiv electronic “smart”, conectat la internet.