Suntem aici pentru tine
(021)327.87.27

Nici un produs

Livrare gratuita! Livrare
0,00 Lei Total

Plateste

Produs adaugat cu succes in cos

Cantitate- +
Total

0 articole in cosul dvs. Aveti un articol in cos.

Total produse: (cu TVA)
Total livrare (fara TVA) Livrare gratuita!
Total (cu TVA)
Continuati cumparaturile Finalizati comanda

Split TVA: Ce inseamna si Cui se aplica?

Data publicare articol: 23-11-2018

Informatii generale

Cadru legislativ

Split TVA - cui se adreseaza

Ce presupune Split TVA

Contul de Split TVA

Documente necesare

Plafon

Retragere

Exceptii

Sanctiuni

Alte informatii

Ce este Split TVA?

Informatii generale

Sistemul TVA Split lansat in decursul anului trecut a creat nenumarate dezbateri si nemultumiri in spatiul public. Proiectul, creat pentru a pune stop evaziunii fiscale si fraudei TVA, va fi oprit de Guvern in urma unei decizii a Comisiei Europene ce stipuleaza ca mecanismul nu tine cont de directiva Uniunii Europene privind TVA si libertatea furnizarii de servicii.

Cadru legislativ

Sistemul Split TVA a fost reglementat prin Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, publicata in Monitorul Oficial la data de 31 august 2017. Pe baza acesteia au fost aduse modificari cadrului legislativ prin Legea 275/2017, intrata in vigoare la finalul anului trecut.

Split TVA - cui se adreseaza

In Ordonanta Split TVA (OG nr. 23/2017 privind plata defalcata TVA), platitori TVA sunt atat persoanele impozabile, cat si institutiile publice inregistrate in scopuri TVA - toate avand obligatia de a deschide si folosi cel putin un cont pentru incasarea si plata TVA.

Cu toate acestea, Legea 275/2017 instituie exceptii de la plata TVA defalcat:
Astfel, vor avea obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA conform articolului 316 din codul Fiscal, care inregistreaza restante TVA neachitate in termen de 60 de zile de la scadenta in valoare de 15.000 lei (contribuabili mari), 10.000 lei (contribuabili mijlocii) sau 5.000 lei (restul contribuabililor). De asemenea, firme platitoare de TVA sunt, potrivit aceleiasi legi, si cele care se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Legislatia TVA defalcata 2018 prevede ca plata TVA intr-un cont separat se aplica pentru toate livrarile de bunuri si pentru toate prestarile de servicii taxabile cu TVA pentru care locul se considera a fi in Romania.

Legea prevede ca firmele si institutiile publice care nu sunt restante la plata TVA si nu se afla in insolventa pot opta pentru incadrarea in sistemul Split TVA.

Ce presupune Split TVA

Platitorul de TVA (exceptie fac institutiile publice) are obligatia de a achita contravaloarea TVA aferenta unei tranzactii intr-un cont distinct al furnizorului sau al prestatorului incadrat in sistemul de plata defalcata a TVA.

Conturile de TVA se pot deschide la unitati ale Trezoreriei Statului sau la institutii de credit, in lei sau in valuta.

Contul de Split TVA

Important de retinut, nu se permite eliberarea de numerar dintr-un cont TVA si nici realizarea altor operatiuni decat cele stabilite prin lege.

In cazul institutiilor de credit, conturile TVA deschise de firme se disting prin faptul ca in structura codului IBAN aferent acestora va fi integrat sirul de caractere ”TVA” si codul de tara al Romaniei ”RO”.

In ce priveste conturile TVA deschise la unitatile Trezoreriei Statului, dincolo de conditiile aplicabile si institutiilor de credit se adauga prevederile potrivit carora conturile nu sunt purtatoare de dobanda, iar costurile aferente deschiderii conturilor si comisioanele operatiunilor se suporta de la bugetul Trezoreriei.

Exista mai multe surse care crediteaza conturile de TVA, reglementate prin OG 23/2017: TVA incasat (inclusiv din avansuri), sume transferate dintr-un alt cont de TVA al titularului sau din contul curent deschis la aceeasi institutie de credit sau unitate a Trezoreriei Statului, sume incasate in urma unor corectii din procesul de plata sau ca urmare a corectarii facturilor, a ajustarii bazei de impozitare a TVA, precum si alte sume rezultate din operatiuni care impun creditarea contului. In cazul conturilor deschise la institutii de credit, contul TVA va putea fi alimentat si de dobanda aferenta sumelor aferente acestuia.

Platile care pot fi facute din contul TVA vizeaza furnizorii firmei si bugetul de stat.

De asemenea, vor putea fi transferate sume intr-un alt cont TVA al titularului sau in contul curent deschis la aceeasi institutie de credit sau unitate a Trezoreriei Statului, precum si cele rezultate in urma unor corectii din procesul de plata sau ale facturilor, precum si ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA. Alte sume reprezentand TVA achitat in numerar sunt de asemenea incluse. In cazul conturilor deschise la institutii de credit, din contul TVA se vor retrage comisioanele percepute de acestea.

Documente necesare

Pentru a fi incadrate in sistemul Split TVA, firmele trebuie sa depuna formularul 086 - Notificare privind aplicarea/renunțarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA - la ANAF. Agentia Nationala de Administrare Fiscala va inscrie aceste firme in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA. Potrivit legii 275/2017, registrul este public si se afiseaza pe site-ul ANAF.

Plafon

Atat firmele aflate in insolventa, cat si firmele cu datorii de TVA sunt incadrate in sistemul de plata defalcata a cotei taxei pe valoare adaugata. Plafonul de datorie a acestor din urma firme este de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii si 5.000 de lei pentru restul contribuabililor.

Retragere

Potrivit ultimelor prevederi, formularul 086 - Notificare privind aplicarea/renunțarea la aplicarea mecanismului de plată defalcată a TVA - poate fi utilizat si pentru retragerea din sistemul de plata defalcata TVA.

Renuntarea la aplicarea mecanismului de plata defalcata a TVA poate fi facuta astfel:
1. Firmele cu datorii: dupa minimum 6 luni de la achitarea datoriilor TVA, prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent. Retragerea din registrul persoanelor care aplica plata defalcata TVA se face in maximum 5 zile de la notificare.
2. Firmele aflate in insolventa: dupa iesirea din insolventa, prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent. Retragerea din registrul persoanelor care aplica plata defalcata TVA se face in maximum 5 zile de la notificare.

Exceptii

Sunt putine exceptiile care se aplica platii defalcate a TVA. Acestea includ platile efectuate cu numerar, card sau substitute de numerar. In aceste cazuri, este responsabilitatea celui care incaseaza suma aferenta tranzactiei sa vireze echivalentul valorii TVA in contul TVA.

Atentie! Firmele care sunt incadrate in sistemul de plata defalcata TVA trebuie sa comunice partenerilor in timp util detaliile contului TVA.

Sanctiuni

Firmele incadrate in sistemul de plata defalcata TVA trebuie sa depuna cota TVA aferenta sumelor incasate intr-un termen stabilit, timp in care acestea pot face corectii la tranzactiile eronate fara a suporta sanctiuni. La expirarea acestui termen, penalitatile sunt de 0,06% pe zi din suma platita eronat si se aplica din ziua in care s-a facut plata gresita pana la data corectiei acesteia. In cazul in care se depaseste termenul de 30 de zile, firmele vor plati o amenda in cuantum de 10% din suma ce reprezinta valoarea TVA datorata.

Firmele platitoare de TVA trebuie sa comunice furnizorilor si clientilor contul lor de TVA. In caz contrar, potrivit Ordonantei 23/2017, se aplica amenzi intre 2.000 si 4.000 de lei.

Alte informatii

In masura in care creantele sunt cesionate altor persoane de furnizorul care aplica plata defalcata a TVA, cesionarul are obligatia sa plateasca in contul TVA al cedentului contravaloarea TVA din factura care face obiectul cesiunii. Daca suma incasata de la cesionar este inferioara valorii TVA din aceasta factura, cedentul vireaza diferenta in contul de TVA propriu.

Conturile de TVA sunt deschise automat la Trezoreria Statului. Operatiunile aferente acestor conturi sunt gratuite, insa acestea din urma nu sunt purtatoare de dobanda. Platile prin intermediul Trezoreriei se pot face doar in lei.

Conturile de TVA (lei si valuta) pot fi deschise automat si de catre bancile ai caror clienti sunt firmele care se incadreaza in sistemul Split TVA. Potrivit legii, acestea pot alege sa pastreze sau sa renunte la contul deschis in termen de maximum 90 de zile de la primirea informatiilor privitoare la cont, fara costuri aditionale in cazul inchiderii acestuia. Operatiunile realizate prin intermediul bancilor sunt supuse comisioanelor, iar conturile de TVA pot genera dobanda.

Pentru verificarea platitorilor TVA, puteti consulta Registrul ANAF. Aici veti gasi lista platitorilor TVA in 2018.