Suntem aici pentru tine
(021)327.87.27

Nici un produs

Livrare gratuita! Livrare
0,00 Lei Total

Plateste

Produs adaugat cu succes in cos

Cantitate- +
Total

0 articole in cosul dvs. Aveti un articol in cos.

Total produse: (cu TVA)
Total livrare (fara TVA) Livrare gratuita!
Total (cu TVA)
Continuati cumparaturile Finalizati comanda

Impozitul pe profit - legislatie, cum se calculeaza, cand si unde se plateste

Data publicare articol: 04-02-2019

Informatii generale despre impozitul pe profit
Cadru legislativ despre impozitul pe profit
Cum se calculeaza impozitul pe profit
Cine plateste impozit pe profit
Cand trebuie platit impozitul pe profit
Unde se plateste impozitul pe profitInformatii generale despre impozitul pe profit

Impozitul pe profit reprezinta suma datorata catre bugetul de stat de catre contribuabilii (persoane juridice romane sau straine) care inregistreaza profit fiscal in Romania.

Impozitul pe profit in 2019

In primul trimestru din 2019 (pana pe 25 martie), contribuabilii persoane juridice depun declaratia 101 si platesc obligatiile anuale aferente anului fiscal 2018 (impozitul pe profit).

Cadru legislativ despre impozitul pe profit

Cadrul legislativ care contine toate informatiile despre plata impozitului pe profit este dat de legea nr. 227 / 2015 privind codul fiscal, cu toate modificarile si completarile ulterioare.

Cota de impozitare

Conform legii nr. 227 / 2015 privind Codul fiscal, cota de impozit pe profit care se aplică asupra profitului impozabil este de 16%. Contribuabilii care detin baruri de noapte, cluburi de noapte, discoteci sau cazinouri si realizeaza venituri in baza unui contract de asociere au un regim special, fiind obligati sa plateasca o cota de 5% din veniturile inregistrate, in cazul in care impozitul pe profit aplicat asupra acestor venituri este mai mic de 5%.

Cum se calculeaza impozitul pe profit

Impozitul pe profit se calculeaza ca procent din profitul impozabil sau rezultatul fiscal. Rezultatul fiscal este diferenta dintre veniturile si cheltuielile inregistrate (tinandu-se cont de reglementarile contabile), din care se scad veniturile neimpozabile (deci se pastreaza doar veniturile impozabile) si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. In calcularea impozitului pe profit se mai tine cont si de elementele similare veniturilor si cheltuielilor, precum si de pierderile fiscale. Daca rezultatul fiscal este pozitiv, este considerat profit impozabil, iar daca este negativ, este considerat pierdere fiscala. Pentru a determina profitul impozabil, contribuabilii trebuie sa intocmeasca un registru de evidenta fiscala (in forma electronica sau scrisa).

Cine plateste impozit pe profit

Conform legislatiei in vigoare, sunt obligati la plata impozitului pe profit contribuabilii persoane juridice romane si straine. Din categoria persoanelor juridice romane fac parte ”companiile nationale, societatile nationale, regiile autonome, indiferent de subordonare, societatile, indiferent de forma juridica de organizare si de forma de proprietate, inclusiv cele cu participare cu capital strain sau cu capital integral strain, societatile agricole si alte forme de asociere agricola cu personalitate juridica, cooperativele agricole, societatile cooperative, institutiile financiare si institutiile de credit, fundatiile, asociatiile, organizatiile, precum si orice alta entitate care are statutul legal de persoana juridica constituita potrivit legislatiei romane, cu exceptiile prevazute la art. 13 alin. (2) din Codul fiscal.”

La persoane juridice straine se incadreaza:

  • companiile care desfasoara activitati prin intermeniul unor sedii permanente in Romania (companiile, fundatiile, asociatiile, organizațiile și orice entități similare, înființate și organizate în conformitate cu legislația unei alte țări, devin subiect al impunerii atunci când își desfășoară activitatea, integral sau parțial, prin intermediul unui sediu permanent în România, așa cum este definit acesta în Codul fiscal);
  • companiile care au locul de exercitare a conducerii efective în România;
  • companiile care au venituri obținute din transferul proprietăților imobiliare situate în România sau al oricăror drepturi legate de aceste proprietăți, inclusiv închirierea sau cedarea folosinței bunurilor proprietății imobiliare situate în România, veniturile din exploatarea resurselor naturale situate în România, precum și veniturile din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deținute la o persoană juridică română;
  • cele cu sediul social în România, înființate potrivit legislației europene.

Daca persoanele juridice platesc impozit pe profit, persoanele fizice datoreaza statului impozit pe venit.

Tot impozit pe venit platesc microintreprinderile. Acestea au cote diferite de impozitare, in functie de numarul de angajati:

  • 1% din venit platesc microintreprinderile cu unul sau mai multi salariati;
  • 3% din venit platesc microintreprinderile care nu au salariati.

Atentie: conform art. 52, alin 1 din codul fiscal, ”daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.”

Reguli speciale de impozitare

Sunt cateva categorii de persoane juridice romane ale caror venituri sunt neimpozitabile: cultele religioase, unitatile de invatamant preuniversitar, dar si cele de invatamant superior, particulare, acreditate sau autorizate, asociatiile de proprietari si de locatari, Crucea Rosie. Si organizatiile non-profit, organizatiile sindicale si cele patronale au cateva tipuri de venituri impozabile, acestea regasindu-se la art. 15, alin 2 din Codul fiscal.

Cand trebuie platit impozitul pe profit

Fiecare firma are obligatia de a plati impozitul pe profit anual. Contribuabilii pot decide insa efectuarea de plati anticipate, realizate trimestrial.

Declararea si plata impozitului

In cazul in care se opteaza pentru plati anticipate, declararea si plata impozitului pe profit se face trimestrial, pana pe data de 25 a primei luni de dupa incheierea fiecarui trimestru, in cazul primelor 3 trimestre din an. Pentru cel de-al 4-lea trimestru nu se mai depune declaratia 100, diferenta de plata pentru anul respectiv facandu-se in urma depunerii, pana pe data de 25 martie a anului urmator, a declaratiei anuale 101.

Impozitul trimestrial

Impozitul trimestrial se plateste doar in primele trei trimestre din an. Pentru realizarea fiecareia dintre cele 3 plati se depune declaratia 100 (declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat).

Impozitul anual

Plata impozitului anual se realizeaza pana pe 25 martie inclusiv a anului urmator si aceasta include plata pe ultimul trimestru, pentru care nu a mai fost necesara depunerea declaratiei 100. Calculul impozitelor anuale se face in urma depunerii declaratiei 101 (declaratie privind impozitul pe profit) tinandu-se cont de eventualele plati anticipate.

Anul fiscal si anul calendaristic

Anul fiscal este acelasi cu anul calendaristic. Exista si situatii in care contribuabilii opteaza ca anul fiscal sa fie diferit de cel calendaristic. Acestia trebuie sa depuna formularul 014 in maximum 15 zile de cand incepe anul fiscal modificat/pentru care ati optat sau in 15 zile de la inregistrarea firmei (in cazul in care doreste aceasta schimbare inca de la infiintare). In cazul companiilor deja existente, conform art. 16, aliniatul 5 din legea nr. 227/2015, ”Primul an fiscal modificat include și perioada anterioară din anul calendaristic cuprinsă între 1 ianuarie și ziua anterioară primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentând un singur an fiscal.”

Unde se plateste impozitul pe profit

Impozitul pe profit se plateste la trezoreria din cadrul ANAF unde este inregistrata persoana juridica.