Suntem aici pentru tine
(021)327.87.27

Nici un produs

Livrare gratuita! Livrare
0,00 Lei Total

Plateste

Produs adaugat cu succes in cos

Cantitate- +
Total

0 articole in cosul dvs. Aveti un articol in cos.

Total produse: (cu TVA)
Total livrare (fara TVA) Livrare gratuita!
Total (cu TVA)
Continuati cumparaturile Finalizati comanda

Factura Fiscala: Informatii Obligatorii, Baza Legala - Aparaturafiscala.ro

Data publicare articol: 17-04-2019

Informatii generale despre factura fiscala
Factura fiscala - cadru legislativ
Emitere si inregistrare
Ce contine factura fiscala
Mentiuni speciale si situatii particulare

Informatii generale despre factura fiscala

Chiar daca nu sunteti familiarizati cu terminologia documentatiei fiscale, factura fiscala este un termen pe care sigur l-ati intalnit macar o data pana in prezent. Document contabil emis clientului de catre furnizorul de produse sau servicii, acesta include lista produselor comercializate/a serviciilor prestate, in baza unui contract incheiat in prealabil intre cele doua entitati (PFA, IMM sau din categoria marilor contribuabili). Conform legii, sunt considerate facturi atat documentele pe suport de hartie, cat si cele in format electronic. Mai mult, orice document sau mesaj care modifica si care se refera la factura initiala are acelasi regim juridic ca o factura.

Factura fiscala - cadru legislativ

Facturarea a fost reglementata in Codul Fiscal (Legea 227/2015), toate prevederile cu privire la aceasta putand fi gasite la articolul 319 al acestuia. Aici se detaliaza atat tipurile de facturi existente, cat si regulile de facturare sau situatiile in care persoanele impozabile sunt obligate sa emita facturi sau sunt scutite de la aceasta obligatie.

Emitere si inregistrare

Emiterea facturilor se face, potrivit legii, pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii si pentru vanzarea la distanta, pentru livrarile intracomunitare de bunuri si pentru orice avans incasat in cazul primelor doua situatii mentionate.

Ce contine factura fiscala

Cum se fac facturile? Conform art. 319 din Codul Fiscal, factura fiscala emisa trebuie sa contina mai multe informatii: - numarul de ordine; - data emiterii facturii; - datele furnizorului de produse si servicii care factureaza; - datele beneficiarului produselor sau serviciilor catre care se factureaza; - tipul de servicii si bunuri furnizate, precum si cantitatea acestora; - cota de taxa aplicata si a sumei taxei colectate (in lei) - suma facturata Un exemplu tipic de factura contine deci serie, numar, data de facturare, date de identificare ale furnizorului si ale clientului, lista de bunuri livrate sau servicii prestate, pret unitar, cantitate, cota de TVA, totalul partial (fara TVA) si totalul general (TVA inclus). Trebuie mentionat ca exista unele situatii in care sunt necesare si alte mentiuni pe factura, ca si cazuri in care aceasta poate fi emisa in sistem simplificat.

Numarul de ordine

Numarul de ordine este numarul alocat facturii, in baza uneia sau a mai multor serii, care o identifica pe aceasta din urma in mod unic.

Data emiterii facturii

Data emiterii facturii fiscale se va face in maximum cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care are loc livrarea produselor sau prestarea serviciilor. De asemenea, persoana impozabila are obligatia sa emita o factura pentru suma avansurilor incasate pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a incasat avansurile.

Data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile

Data livrarii bunurilor sau serviciilor prestate, precum si cea a incasarii unui avans, se mentioneaza in cazul in care aceasta a fost anterioara datei emiterii facturii.

Denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA

Modelul de factura fiscala trebuie sa contina denumirea sau numele persoanei impozabile care a livrat bunuri sau a prestat servicii, precum si adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau, dupa caz, codul de identificare fiscala a furnizorului de bunuri/prestatorului de servicii.

Denumirea/numele furnizorului/prestatorului care nu este stabilit in Romania

Daca furnizorul de servicii nu este stabilit in Romania, in factura se vor trece numele sau denumirea reprezentantului fiscal desemnat de acesta, precum si adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA ale reprezentantului fiscal.

Denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor

Factura fiscala trebuie, in mod obligatoriu, sa contina numele beneficiarului si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al acestuia (daca este o persoana impozabila sau o persoana juridica neimpozabila).

Denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate

Se vor trece in factura fiscala: denumirea si cantitatea bunurilor livrate, precum si denumirea serviciilor prestate. In cazul livrarii intracomunitare de mijloace de transport noi, vor fi mentionate si particularitatile privind definirea bunurilor, prevazute in art. 266, art. (3) din Codul Fiscal.

Baza de impozitare a bunurilor si serviciilor Potrivit reglementarilor Codului Fiscal, factura va include, de asemenea, mentiuni privind baza de impozitare a bunurilor si serviciilor sau, dupa caz, avansurile facturate, pentru fiecare cota, scutire sau operatiune netaxabila, pretul unitar, exclusiv taxa, precum si rabaturile, remizele, risturnele si alte reduceri de pret, in cazul in care acestea nu sunt incluse in pretul unitar.

Indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate

Indicarea cotei de taxa aplicate si a sumei taxei colectate se va face in lei, in functie de cotele taxei.

Mentiuni speciale si situatii particulare

In cazul unor situatii particulare se vor face anumite mentiuni, dupa caz.

Mentiunea “autofactura”

Daca factura fiscala va fi emisa in numele si in contul furnizorului de catre beneficiar, aceasta va contine mentiunea “autofactura”.

Trimiterea la dispozitiile aplicabile din prezentul titlu ori din Directiva 112

Factura fiscala trebuie sa contina o mentiune din care sa rezulte ca livrarea de bunuri sau prestarea de servicii face obiectul unei scutiri.

Mentiunea “taxare inversa”

In completarea facturii, in cazul in care clientul este obligat la plata TVA, se va face mentiunea “taxare inversa”.

Mentiunea “regimul marjei – agentii de turism”

Agentiile de turism pentru care se aplica un regim special vor face mentiunea “regimul marjei - agentii de turism”.

Mentiunile “regimul marjei – bunuri second-hand”, “regimul marjei – opere de arta” sau “regimul marjei – obiecte de colectie si antichitati”

Daca se aplica unul dintre regimurile speciale pentru bunuri second-hand, opere de arta sau obiecte de colectie si antichitati in factura fiscala, se va mentiona, dupa caz, “regimul marjei – bunuri second-hand”, “regimul marjei – opere de arta” sau “regimul marjei – obiecte de colectie si antichitati”.

Mentiunea “TVA la încasare”

Daca scadenta TVA intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestării de servicii, in factura va fi inclusa mentiunea "TVA la incasare".