Tot ce trebuie sa stiti despre conectarea caselor de marcat la ANAF

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

Inceput in 2018, procesul conectarii caselor de marcat cu jurnal electronic la ANAF nu a fost finalizat nici pana astazi, desi, in prezent, mai bine de 550.000 de echipamente au fost inlocuite de contribuabili. Conectarea efectiva a noilor case de marcat la serverele ANAF va fi realizata insa in primul semestru al acestui an, potrivit declaratiilor presedintei ANAF, Mirela Calugareanu.

Ce trebuie sa stiti:

– Conectarea caselor de marcat la serverul ANAF se poate face fie prin GPRS (cu o cartela SIM), prin LAN (internet-cablu) sau Wi-Fi. Alegerea modalitatii de conectare va apartine contribuabilului.

– Vor exista si case de marcat care vor functiona in zone fara acoperire la internet. Acestea vor trimite o declaratie la ANAF care va contine datele de identificare ale operatorului economic si o declaratie pe proprie raspundere prin care utilizatorul mentioneaza ca aparatul de marcat electronic fiscal va functiona în modul de lucru offline.

– Desi obligativitatea conectarii caselor de marcat este in vigoare, ANAF nu poate amenda contribuabilii pana la 31 martie. Este posibil ca termenul sa fie prelungit.

– Sanctiunile pentru folosirea caselor de marcat electronice fiscale fara a fi conectate la serverele ANAF variaza intre 8.000 lei si 10.000 lei.

– Casele de marcat se vor bloca automat daca nu vor transmite pe o anumita perioada de timp date online catre ANAF, potrivit Patronatului Comerciantilor si Servisantilor de Case de Marcat.

– Casele de marcat vor transmite automat catre ANAF datele activitatii din ziua respectiva, imediat dupa emiterea raportului Z.

– Prin conectarea caselor de marcat electronice fiscale la serverele ANAF, aparatele trec din regimul de functionare cu profil 0 la regimul de functionare cu profil 1. Trecerea se face prin importul certificatului digital ANAF, urmat de importul altor informatii necesare.

!! In momentul in care vor incepe operatiunile de conectare a caselor de marcat la serverele ANAF, Sedona va pune la dispozitia dumneavoastra un calendar pentru programari.

!! Operatiunile vor putea fi facute la sediul clientilor cu contract de service sau la sediile Sedona.

– Ce documente se depun la ANAF pentru semnatura electronica?

Pentru obtinerea unei semnaturi electronice, veti avea nevoie de 3 documente care vor fi depuse la ANAF:
> Formularul 150 semnat olograf si stampilat de contribuabil
> Documentul de identitate a titularului certificatului digital, in original si in copie
> Documentul, in original si in copie, care atesta calitatea titularului certificatului digital de reprezentant legal al contribuabilului / documentul de imputernicire, autentificat de un notar public, din care rezulta dreptul titularului certificatului digital de a semna declaratii fiscale pentru contribuabil, daca titularul certificatului digital nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat.

– Ce declaratie se depune pentru noile case de marcat?

Prin transmiterea automata a datelor catre ANAF, noile case de marcat cu jurnal electronic au eliminat practic obligatia depunerii declaratiei A4200.
Ramane totusi obligatorie o declaratie in cazul aparatelor de marcat electronice fiscale neutilizate. Astfel, va fi depusa Declaratia F4109 in fiecare luna in care acestea nu sunt folosite. Declaratia se va transmite online pana cel tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare in care casa de marcat nu a fost utilizata.
Operatorii economici care detin aparate de marcat electronice fiscale fara acces la retele de comunicatii trebuie sa informeze ANAF despre aceasta situatie, prin depunerea unei declaratii pe proprie raspundere, care se transmite organului fiscal online, prin formularul F4110.

– Cum declari veniturile la ANAF?

Datele intregistrate de aparatul de marcat electronic fiscal pana la momentul realizarii conectarii la sistemul ANAF trebuie transmise de operatorul economic detinator al AMEF prin depunerea declaratiei A4200 pana la data de 20 a lunii urmatoare celei de raportare.
Datele inregistrate de aparatele de marcat electronice fiscale dupa conectarea la sistemul informatic ANAF se vor transmite automat dupa generarea raportului Z de inchidere zilnica.
Dupa realizarea conectarii, operatorul economic ce detine aparatul de marcat poate verifica, prin intermediul SPV, posibilele mesaje transmise de catre sistemul informatic cu privire la disfunctionalitatea transmiterii fisierelor de la AMEF la sistemul informatic.

– Cum pot plati online la ANAF?

Contribuabilii care sunt inregistrati in Spatiul Privat Virtual pot plati obligatiile fiscale la ANAF online, cu un card bancar, pe portalul Ghiseul.ro. Mai bine de 30 de impozite si contributii pot fi achitate in acest mod. Puteti vedea aici (https://static.anaf.ro/static/10/SPV/Instructiuni_plata_prin_SPV.pdf) instructiunile de utilizare a serviciului online.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.