5 noutati fiscale intrate in vigoare de care trebuie sa stiti

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

Noi modificari ale Codului fiscal si ale Codului de procedura fiscala, aparute deja in Monitorul Oficial, vin cu noutati importante pentru mediul de afaceri. Astfel, schimbarile propuse de autoritati vizeaza o varietate generoasa de teme, de la prevederi privind impozitarea, la TVA sau facilitati fiscale.

Iata 5 dintre cele mai importante schimbari de care trebuie sa stiti:

– Se extinde mecanismul de rambursare TVA cu control ulterior la toate categoriile de contribuabili, cu unele exceptii.
– Se permanentizeaza procedura de esalonare simplificata, una dintre cele mai populare facilitati fiscale, pentru obligatiile bugetare care nu sunt mai vechi de 12 luni.
– Sistemul informatic SAF-T (Fisierul Standard de Control) este introdus in legislatia nationala, iar de anul viitor va fi obligatoriu pentru marii contribuabili. Implementarea acestuia va permite inspectorilor fiscali sa obtina online informatiile de care au nevoie, urmand sa mearga in control doar dupa analiza datelor preliminare si doar in masura in care o eventuala inspectie este necesara.
– Se extinde amnistia fiscala introdusa prin OUG 69/2020. Aceasta va fi aplicata inclusiv pentru diferentele de obligatii fiscale stabilite in urma unor proceduri de verificare.
– Persoanele fizice care desfasoara activitati independente vor avea obligatia de a se inscrie in Spatiul Virtual Privat (SPV), indiferent de veniturile obtinute in calitate de profesionisti. Pana acum, obligatia se aplica doar profesionistilor ale caror venituri cumulate depaseau anual pragul de 12 salarii minime pe economie.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.