Afacerea cu automate de vending: tot ce trebuie sa stii

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

Traim in era vitezei in care oamenii cauta solutii accesibile si rapide pentru nevoile lor diverse. In acest context, afacerile cu automate de vending pot fi o oportunitate atractiva atat pentru antreprenorii aflati la inceput de drum, cat si pentru cei cu experienta. Descopera in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre o afacere cu automate de vending: ce sunt, mai exact, automatele de vending, cate tipuri exista, unde sa le amplasezi si cum sa gestionezi inventarul.

Ce sunt automatele de vending si cate tipuri de automate exista

Automatele de vending (vending machine) sunt dispozitive comerciale care furnizeaza anumite produse in schimbul unei sume de bani. Intregul proces este autonom, astfel ca pentru vanzare nu este nevoie de interventia directa a personalului.

Modul in care functioneaza automatele de vending este unul simplu: utilizatorii introduc bani in aparat (sau platesc cu cardul), selecteaza produsul dorit dintr-o lista afisata pe ecranul automatului, iar apoi aparatul elibereaza produsul corespunzator. 

Pentru antreprenori, aceste aparate reprezinta o oportunitate de afacere cu automate de vending inovatoare, care nu necesita mult timp pentru administrare deoarece ofera facilitati de vanzare si distributie eficiente, adaptate la nevoile moderne ale clientilor. 

👉 Daca planuiesti sa iti deschizi o afacere cu automate de vending, trebuie sa stii ca vei avea nevoie de cateva documente care sa iti fie de folos in relatia cu institutiile statului. Descopera unul dintre acestea, care este registrul unic de control.

Tipuri de automate de vending

Daca iti doresti sa incepi o afacere cu automate de vending, trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de astfel de dispozitive comerciale pentru care poti sa optezi. Iata cateva dintre cele mai populare in tara noastra:

  • Automate de snacksuri si bauturi: Aceste automate furnizeaza o gama diversa de snacksuri, bomboane, bauturi racoritoare si alte produse alimentare de consum imediat.
  • Automate cu produse farmaceutice si parafarmaceutice: Acestea pot furniza o gama variata de produse care nu necesita prescriptie medicala, cum ar fi cele pentru igiena orala, teste de sarcina, plasturi, lotiuni de protectie orala etc.
  • Automate de vending cu flori: Daca detii o florarie sau colaborezi cu una, poti sa incepi si o afacere cu un automat de vending cu flori. Acesta poate furniza aranjamente florale si buchete gata pregatite pentru cumparatori.
  • Automate de cafea: Acestea sunt specializate in furnizarea de cafea proaspata si alte bauturi calde, cum ar fi ceaiul sau ciocolata calda.  Important de stiut aici este ca, atunci cand afacerea implica manipularea si vanzarea produselor alimentare, cum ar fi cafeaua, pe langa celelalte acte necesare pentru automate cafea, mai este este necesara o autorizatie sanitara de functionare de la Directia de Sanatate Publica.
  • Automate de jucarii: Adesea intalnite in locuri frecventate de copii, aceste automate ofera jucarii mici, autocolante sau alte surprize spre bucuria celor mici.

Cum alegi automatele de vending potrivite pentru afacere

Diversitatea automatelor de vending de pe piata poate fi coplesitoare. De cele mai multe ori, alegerea automatelor de vending potrivite pentru afacerea ta poate fi una dificila atunci cand esti un antreprenor la inceput de drum in acest domeniu. De aceea, venim in ajutorul tau cu cateva criterii pe care sa le iei in considerare pentru a te asigura ca faci cea mai buna alegere pentru businessul tau:

Localizare si audienta

Stabileste un public tinta caruia vrei sa i te adresezi si identifica mai multe posibile locatii cu trafic ridicat de clienti. Alege produse si optiuni de plata care se potrivesc cu nevoile si preferintele clientilor din acele zone.

Sisteme de plata

Alege automate de vending care accepta o gama variata de metode de plata, cum ar fi monede, bancnote si carduri. In prezent, facilitarea platilor contactless poate fi un avantaj semnificativ.

Eficienta energetica

Acorda atentie eficientei energetice a automatelor. Un consum redus de energie nu numai ca va contribui la reducerea costurilor de operare, dar poate fi si o alegere mai ecologica. Astfel, inca de la inceput, poti pune bazele unui business sustenabil, pe termen lung.

Mentenanta si suport tehnic

Verifica disponibilitatea serviciilor de mentenanta si suport tehnic pentru tipul de dispozitiv comercial ales. Este important sa te asiguri ca poti rezolva rapid orice problema tehnica pentru a minimiza timpul in care automatul nu este functional. Daca timpul in care aparatul nu functioneaza este unul foarte indelungat, acest lucru poate afecta semnificativ incasarile.

👉 Pentru a te asigura ca vei avea un business de succes, pe langa alegerea unor aparate de vending potrivite, este necesar sa realizezi un plan bine pus la punct. Afla cum poti face un plan de afaceri.

Cat de profitabila este o afacere cu automate de vending

Profitabilitatea obtinuta poate fi diferita in functie de tipul de aparate pentru care optezi si, cel mai important, locatia in care le amplasezi. Totusi, iata cateva costuri de care sa tii cont atunci cand calculezi:

  • achizitia aparatelor;
  • intretinerea periodica a aparatelor;
  • achizita produselor pe care le vinzi prin intermediul aparatelor de vending;
  • echipa de aprovizionare, in cazul in care nu ai timp sa mergi sa aprovizionezi aparatele de unul singur;
  • contabilitatea;

Pentru a estima cat mai bine aceste costuri, cere mai multe oferte de la furnizori pentru fiecare categorie de cheltuieli in parte, si alege-le pe cele pe care le consideri mai avantajoase. In ceea ce priveste vanzarile, stabileste pretul pentru fiecare produs pe care il vinzi si estimeaza cati oameni, din cei care trec prin locatia respectiva, ar achizitiona ceva de la aparat.

Locatii ideale pentru automate de vending

Acum ca ai aflat cum poti alege automatele de vending potrivite pentru businessul tau, iti prezentam si cateva exemple concrete de locatii ideale, in functie de tipul de produse pe care alegi sa le furnizezi.

Afacere cu automate de cafea / snacksuri si bauturi

Pentru o astfel de afacere cu automate de cafea, exista mai multe tipuri de public tinta pe care sa le ai in vedere: angajatii care lucreaza in cladiri de birouri, studentii si personalul didactic, vizitatorii din institutiile medicale, calatorii. Iata cateva locatii ideale in care poti sa amplasezi automatele de cafea: sedii de birouri, universitati, sali de asteptare din institutiile medicale, statii de metrou si gari.

Afacere cu automate de produse farmaceutice si parafarmaceutice

Aici publicul tinta este reprezentat de persoane care cauta solutii rapide pentru nevoile lor in ceea ce priveste starea de sanatate. Cateva locatii ideale pentru automate de vending cu astfel de produse ar putea fi: complexele rezidentiale, salile de fitness, zone turistice aglomerate, locatii industriale si de productie.

Afacere cu automate de vending cu flori

Publicul tinta pentru o astfel de afacere sunt persoanele care cauta un cadou rapid, la un pret rezonabil. Iata cateva locuri in care ai putea sa amplasezi un automat de vending cu flori pentru a fi profitabil: centrele comerciale, aeroporturile si garile, salile de asteptare ale institutiilor medicale etc.

Afacere cu automate de vending cu jucarii

In mod cert, publicul tinta pentru aceasta afacere sunt copiii si parintii care cauta jucarii amuzante, fie pentru a le pastra, fie pentru a le face cadou. Cateva locatii ideale pentru amplasarea unui automat de vending cu jucarii ar putea fi: locurile de joaca interioare, parcurile sau centrele comerciale.

Cum gestionezi inventarul

In cazul automatelor de vending, inventarierea ar trebui sa aiba loc dupa cum urmeaza:

  • Inventarierea scriptica a materiilor prime, materialelor existente in automat la sfarsitul fiecarei luni.
  • Inventarierea faptica, periodica, o data sau de 2 ori pe an, sau la data defectarii aparatului.

Incepand cu 1 ianuarie 2024, operatorii automatelor comerciale au obligatia de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale, prevazute in OUG 168/2022, asadar, inventarul poate fi gestionat cu ajutorul unui astfel de aparat. Acesta  inregistreaza si gestioneaza tranzactiile financiare in conformitate cu reglementarile fiscale.

👉 Descopera mai multe despre fiscalizarea aparatelor de vending in Romania.

Iata, concret, ce poate face un aparat fiscal pentru vendomate:

  • Inregistreaza automat toate tranzactiile efectuate prin vendomat, inclusiv informatiile despre produse, preturi, data si ora tranzactiilor.
  • Emite bonuri fiscale pentru fiecare tranzactie.
  • Stocheaza in conditii de securitate toate informatiile legate de tranzactii. Acest aspect este crucial pentru evitarea pierderii datelor.
  • Genereaza rapoarte zilnice, saptamanale sau lunare cu privire la tranzactiile efectuate. Aceste rapoarte pot include detalii despre vanzari, stocuri ramase etc.

👉 Vesti bune! Aparatul fiscal pentru vendomate WP65MX a primit avizul tehnic si va fi disponibil in curand la Sedona. Alege-l pentru afacerea ta si gestioneaza-ti eficient inventarul si tranzactiile.

Poate cea mai complexa activitate intr-un business cu aparate de vending este gestionarea inventarului. Bineinteles, asta dupa identificarea aparatelor si a spatiilor potrivite pentru amplasare. Asadar, daca iti doresti sa deschizi un astfel de business si doresti sa iti usurezi si mai mult munca, apeleaza la un aparat fiscal pentru vendomate care sa te ajute sa gestionezi eficient inventarul si care sa inregistreze tranzactiile conform legii in vigoare.

Sursa foto: shutterstock.com, shutterstock.com, shutterstock.com

6 Comentarii

  1. Buna ziua,

    Sunt interesata de vending pentru detergent lichid cu reumplere, vending de produse cosmetice, vending produse de curățenie, vending produse farmaceutice, vending jucarii, vending pachete cadou, vending masa calda, vending vata de zahar

  2. Doresc sa amplaseze un automat băuturi și clipsuri la strada .Dacă este posibil să-mi faceți o oferta ! Mulțumesc!

  3. Doresc un aparat băuturi și clipsuri dacă pot să-l amplaseze la strada dacă da doresc să-mi faceți o oferta . Multumesc !

    1. Bună ziua !
      În legătură cu automatul farmaceutic vă stau la dispoziție cu o ofertă .

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.