Cheltuieli deductibile si nedeductibile: ce sunt si cum se calculeaza

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

In lumea afacerilor, cheltuielile sunt o componenta importanta a activitatii unei companii, indiferent de dimensiunea sa. In timp ce unele cheltuieli pot fi deduse din veniturile impozabile, altele sunt considerate nedeductibile. De aceea, cunoasterea diferentei dintre cheltuielile deductibile si cele nedeductibile este esentiala pentru a gestiona eficient situatia financiara si pentru a evita potentialele consecinte fiscale neplacute.

Descopera in continuare tot ce trebuie sa stii despre cheltuielile deductibile si nedeductibile ale firmei.

Cheltuielile firmei din punct de vedere contabil

Conform reglementarilor contabile in vigoare, cheltuielile unei firme sunt definite ca fiind diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile, sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor sau sub forma de cresteri ale datoriilor. Aceste cheltuieli se materializeaza prin reducerea capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din distribuirea lor catre actionari.

Cate tipuri de cheltuieli are o firma

In contextul gestionarii eficiente a resurselor si a luarii deciziilor strategice, este important sa intelegem diversitatea si clasificarea cheltuielilor intr-o organizatie. Iata care sunt cele 3 mari categorii de cheltuieli pe care le poate avea un business.

👉 Citeste si: Ce este cashflow-ul si de ce este important.

  1. Cheltuieli deductibile 2023: cadru fiscal

Cheltuielile deductibile sunt reglementate in art. 25 din Noul Cod Fiscal din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si influenteaza in mod direct rezultatul fiscal al unei companii deoarece se scad din venitul impozabil anual.

Care sunt cheltuielile deductibile

La intrebarea „Ce inseamna cheltuieli deductibile?”, raspunsul este simplu: toate cheltuielile care sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii companiei sunt considerate deductibile. 

Iata care sunt cele mai des intalnite cheltuieli deductibile, conform Codului Fiscal:

  • Cheltuielile cu salariile personalului;
  • Cheltuielile cu reclama si publicitatea efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor;
  • Cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, in conditiile in care cheltuielile respective sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de acestea in scopul desfasurarii activitatii economice a contribuabilului;
  • Cheltuielile pentru marketing, studiul pietei, promovarea pe pietele existente sau noi, participarea la targuri si expozitii, la misiuni de afaceri, editarea de materiale informative proprii;
  • Cheltuielile pentru perfectionarea managementului, a sistemelor informatice, introducerea, intretinerea si perfectionarea sistemelor de management al calitatii, obtinerea atestarii conform cu standardele de calitate;
  • Cheltuielile pentru protejarea mediului si conservarea resurselor;
  • Cheltuielile reprezentand dobanzi penalizatoare, penalitati si daune-interese, stabilite in cadrul contractelor incheiate, in derularea activitatii economice, cu persoane rezidente/nerezidente, pe masura inregistrarii lor;
  • Cheltuielile privind serviciile care vizeaza eficientizarea, optimizarea, restructurarea operaționala si/sau financiara a activitatii contribuabilului;
  • Cheltuielile de cercetare, precum si cheltuielile de dezvoltare care nu indeplinesc conditiile de a fi recunoscute ca imobilizari necorporale din punct de vedere contabil.

Cheltuieli deductibile PFA vs cheltuieli deductibile SRL

Cheltuielile deductibile nu difera in functie de forma de organizare juridica pe care o ai, ci in functie de specificul afacerii tale. Asadar, indiferent ca iti deschizi un PFA sau un SRL, atat timp cat domeniul de activitate este acelasi, cheltuielile deductibile nu difera.

  1. Cheltuieli cu deductibilitate limitata

Cheltuielile cu deductibilitate limitata sunt acele cheltuieli care pot fi deduse partial sau intr-o anumita masura din venitul impozabil al unei companii.

Care sunt cheltuielile cu deductibilitate limitata

Conform art. 25 alin. (3) din Codul fiscal, printre cheltuielile cu deductibilitate limitata se afla urmatoarele:

  • Cheltuielile de protocol, in limita unei cote de 2% aplicate asupra profitului contabil, la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cele de protocol;
  • Cheltuielile sociale deductibile, in limita unei cote de pana la 5% aplicate asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului Muncii;
  • Pierderile tehnologice care sunt cuprinse in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs sau prestarea unui serviciu;
  • 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de noua scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului;
  • Cheltuielile cu provizioane/ajustari pentru depreciere si rezerve;
  • Cheltuielile cu dobanzile si diferentele de curs valutar;
  • Amortizarea.
  1. Cheltuieli nedeductibile

Cheltuielile nedeductibile sunt acele cheltuieli care, conform legislatiei fiscale in vigoare, nu pot fi deduse din venitul impozabil al unei companii. 

Care sunt cheltuielile nedeductibile

Cheltuielile nedeductibile pot sa difere de la o companie la alta, in functie de domeniul specific de activitate. De exemplu, atunci cand vorbim despre o companie care activeaza in domeniul frumusetii, cheltuielile aferente produselor de infrumusetare sunt considerate deductibile. Cu toate acestea, aceleasi cheltuieli, daca sunt efectuate de o companie care activeaza in domeniul IT, sunt considerate nedeductibile deoarece, conform Codului Fiscal, nu sunt aferente obiectului de activitate al companiei.

👉 Alege un sistem fiscal eficient pentru afacerea ta! Noi, echipa Sedona, suntem experti in crearea de solutii POS pentru orice business. In portofoliul nostru se afla astazi o gama variata de produse care intrunesc toate nevoile unei afaceri.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca cheltuielile pentru a fi deductibile

Cheltuielile deductibile sunt cheltuielile care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • au la baza documente justificative;
  • sunt aferente obiectului de activitate al unitatii;
  • sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si conduc la obtinerea de venituri impozabile;
  • sunt efectuate fara depasirea limitelor admise de lege;
  • indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi scazute din veniturile impozabile, in scopul determinarii profitului impozabil.

Cheltuielile care nu indeplinesc aceste caracteristici sunt considerate nedeductibile.

Ce se intampla daca inregistrezi eronat cheltuielile nedeductibile

Daca inregistrezi eronat cheltuielile nedeductibile, exista riscul de a declara incorect venitul impozabil si de a plati un impozit mai mic decat cel corect. Intr-o astfel de situatie, pot aparea consecinte fiscale neplacute, precum plata unor dobanzi penalizatoare, amenzi si inspectii fiscale mai detaliate.

Pentru a evita aceste lucruri, este important sa colaborezi cu un contabil bine pregatit care sa se asigure ca businessul tau respecta cerintele fiscale in vigoare.

Cum se calculeaza cheltuielile deductibile si nedeductibile

Realizeaza o lista cu toate cheltuielile si imparte-le pe categorii, conform reglementarilor fiscale. O metoda potrivita de a face acest lucru este sa realizezi foi de calcul in Excel si de fiecare data cand efectuezi o cheltuiala, inregistreaz-o in document in categoria aferenta.

Exista doua moduri prin care poti calcula cheltuielile. In primul rand, poti face acest lucru la sfarsitului anului fiscal, pentru a obtine o suma exacta. Insa, daca doresti sa planifici in avans si sa obtii o estimare, poti sa aduni cheltuielile pentru o luna si sa inmultesti cifra cu 12, pentru a obtine o estimare anuala, impartita pe tipuri de cheltuieli.  

Pentru ca acest proces sa fie mai simplu si mai rapid, cel mai bine este sa utilizezi un program de contabilitate, care te poate ajuta cu informatiile de care ai nevoie, in doar cateva secunde si cu cateva comenzi simple. 

Pentru a obtine venitul impozabil, tot ce trebuie sa faci este sa elimini cheltuielile deductibile din venitul total obtinut. 

👉 Alege un soft de gestiune ERP si automatizeaza activitatile de natura contabila. Cu ajutorul unui asemenea software, beneficiezi de urmatoarele avantaje:

  • generezi automat notele contabile pe baza formularelor predefinite;
  • imbunatatesti procesele comerciale;
  • detii controlul asupra operatiunilor desfasurate de angajati;
  • ai o viziune de ansamblu asupra activitatii companiei tale.

Deductibilitate TVA

Una dintre cele mai populare intrebari ale antreprenorilor la inceput de drum si nu numai este „Ce inseamna TVA deductibil?”, urmata deseori de „Cum se deduce TVA-ul?”. Din fericire, topicul referitor la deductibilitatea TVA-ului nu este unul foarte dificil, asa ca poti sa descoperi in continuare tot ce trebuie sa stii despre deductibilitate TVA.

TVA-ul (Taxa pe Valoare Adaugata) este o taxa ce se aplica nu numai in Romania, ci si in alte state europene. In Romania, in functie de activitatea desfasurata, TVA-ul poate fi de 19%, 9% sau 5%

Atunci cand ai propria firma inregistrata in scopuri de TVA,  vei aplica clientilor o taxa TVA, dar vei continua sa platesti TVA pentru ceea ce achizitionezi in scopul afacerii tale. Deducerea TVA-ului inseamna ca poti scadea aceasta taxa pentru achizitiile pe care le faci pentru firma ta. Cu toate acestea, nu poti deduce automat aceasta taxa din orice achizitie, ci poti scadea din TVA-ul pe care clientii tai il platesc atunci cand cumpara de la tine.

Cu toate acestea, exista anumite situatii in care TVA-ul este considerat nedeductibil, conform legislatiei fiscale din Romania. De exemplu, TVA-ul aferent cheltuielilor cu achizitii de bunuri sau servicii care nu sunt utilizate in scopul desfasurarii activitatii economice nu poate fi dedus si, deci, este considerat TVA nedeductibil.

Prin intelegerea si aplicarea corecta a conceptului de cheltuieli deductibile si nedeductibile, poti optimiza situatia financiara a companiei tale si poti evita riscurile fiscale. Este recomandat sa consulti un contabil bine pregatit pentru a te asigura ca respecti toate regulile si cerintele fiscale specifice activitatii tale. De asemenea, nu uita nici de sistemele fiscale care pot sa contribuie intr-un mod semnificativ la diminuarea erorilor ce pot aparea in procesele contabile. Investitiile in astfel de sisteme pot fi profitabile pe termen lung si pot sa influenteze dezvoltarea unui business sustenabil si eficient.

Sursa foto: shutterstock.com 

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.