Noutatile legislative ale noului an: ce modificari fiscale aduce 2023

Data publicare articol:

Noul an vine o serie de reforme fiscale de care e bine sa tineti cont inainte de a va organiza finantele sau de a va seta noi rezolutii financiare. Astfel, ramaneti ancorat in noua realitate fiscala a lui 2023.

Printre masurile care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie se numara fiscalizarea bacsisului si impozitarea cu 10%. Acesta trebuie evidentiat pe bonul fiscal si introdus in baza de date a caselor de marcat electronice ca articol cu denumirea „bacsis”, iar impozitul pe venit va fi retinut de catre angajator si achitat la bugetul de stat.  Modificarea se adreseaza operatorilor economici care au codurile CAEN 5610 – „Restaurante” si CAEN 5630 – „Baruri si activitati de servire a bauturilor”. 

Sunt scutiti de aceasta noua masura cei care livreaza produsele la domiciliul clientilor. In aceasta situatie, restaurantele nu sunt obligate sa evidentieze bacsisul pe bonul fiscal, insa daca aleg totusi sa o faca, se aplica prevederile descrise anterior. 

Clientii vor primi o nota de plata, prevazuta cu rubrici destinate alegerii bacsisului oferit, intre 0% si 15% din valoarea consumatiei, dar si cu o rubrica in care clientul poate nota suma oferita drept bacsis, din care se va scadea impozitul. 

2023 vine si cu o crestere de TVA de 10% pentru bauturile nealcoolice care conțin zahar si cu un TVA de 9% pentru serviciile de restaurant, de catering si pentru cele de cazare hoteliera. De asemenea, dispare impozitul specific pentru HoReCa, firmele fiind obligate sa treaca fie la impozit pe venit, fie la impozit pe profit.

Vestea buna este ca software-urile Sedona pentru magazine si restaurante va ajuta sa implementati cu usurinta noile prevederi fiscale. Va asteptam pe platforma sedonaalm.freshdesk.com pentru mai multe detalii.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.