Ai nevoie de un sediu sau de masina pentru firma ta? Le poti obtine fara cheltuieli, printr-un contract de comodat

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

Esti la inceput de drum cu firma si cauti cele mai convenabile solutii juridice si fiscale pentru a o pune pe picioare? Incheierea unui contract de comodat (contract de imprumut pentru folosinta) s-ar putea sa fie exact ce ai nevoie. 

Conform dictionarului explicativ al limbii romane, comodatul reprezinta „un imprumut facut pentru o folosinta curenta”. Asadar, fiind definit ca un imprumut, principala caracteristica a comodatului este gratuitatea. 

Si, cum pentru orice antreprenor aflat la inceput de drum, fiecare leu conteaza, contractul de comodat este preferat inchirierii sau achizitiei de bunuri, fie ele mobile (masini, utilaje, aparatura specifica etc.) sau imobile (apartamente, case, terenuri, hale etc.).  

Totusi, desi nu este un contract de inchiriere, iar bunul consemnat se ofera spre utilizare cu titlu gratuit, contractul de comodat poate atrage dupa sine cheltuielile ocazionate de utilizarea bunului (utilitati, combustibili, asigurari, reparatii etc.). Iar aceste cheltuieli intra in sarcina firmei (a comodatarului).  

👉 Pentru economii consistente, consulta lista noastra de produse aflate in promotie. 

  • Unde se incheie un contract de comodat si cine pot fi partile? 
  • Contractul de comodat in Codul Civil
  • Durata contractului de comodat 
  • Obligatii pentru comodant si comodatar 

Unde se incheie un contract de comodat si cine pot fi partile? 

Un contract de comodat poate fi incheiat atat intre persoane fizice, cat si juridice, atat timp cat acestora nu li s-a interzis printr-un alt contract transmiterea folosintei bunului. De exemplu, daca unei firme ii expira sediul (social sau profesional), se poate incheia, la fel de usor, un contract de comodat cu o alta firma, chiar daca spatiul in discutie este luat in chirie. Firma comodanta nu are nevoie de acordul expres al proprietarului acelui spatiu, ci doar de un contract legal de inchiriere, prin care sa nu-i fie interzisa in mod expres incheierea unui contract de comodat (adica subcontractarea). 

La fel stau lucrurile si daca vorbim despre un contract de comodat intre persoane fizice, foarte des intalnit in domeniul imobiliar si in cel auto.  

👉Documenteaza-te despre tipurile de societati comerciale si procesul de infiintare si alege-l pe cel potrivit afacerii tale!

In ceea ce priveste locul unde se incheie un contract de comodat, este bine de stiut ca, spre deosebire de alte tipuri de contract, pentru cel de comodat nu este obligatorie prezenta in fata unui notar sau atestarea unui avocat. Partile pot incheia contractul si prin inscris sub semnatura privata.  

Alte avantaje ale contractului de comodat sunt: 

  • titlul gratuit;
  • nu trebuie declarat la ANAF;
  • comodatarul nu este obligat sa plateasca pentru uzura obiectului contractului de comodat, ci va raspunde doar de distrugerea integrala sau deteriorarea bunului;
  • nu necesita garantii;
  • poate fi incheiat pe o perioada de pana la 49 de ani;
  • poate fi „asigurat” de un antecontract de comodat (care nu obliga, insa, si la predarea propriu-zisa a bunului, aceasta facandu-se la termenul prevazut in contractul final). 

👉 Model contract de comodat intre persoana fizica si societate: pentru auto si pentru imobil.

Contractul de comodat in Codul Civil

Contractul de comodat este definit de art. 2146-2156 din Noul Cod Civil. De acolo aflam urmatoarele: 

  • Comodantul este proprietarul sau persoana cu drept de a folosi un bun, pe care il transfera;
  • Comodatarul este firma (SRL, IF, II sau PFA) sau persoana care primeste dreptul de folosinta asupra bunului in cauza, cu obligatia de a-l restitui la termenul stabilit;
  • In contractul de comodat trebuie sa se regaseasca:
  1. datele de identificare ale partilor contractante (comodant si comodatar);
  2. obiectul contractului;
  3. durata contractului;
  4. obligatiile partilor;
  5. clauza de forta majora;
  6. clauze finale privind eventuale litigii,
  7. semnaturile partilor contractante.
  • Bunurile care pot face obiectul unui contract de comodat pot fi atat mobile (masini, utilaje, aparatura etc.), cat si imobile (locuinte, terenuri). Atentie, insa: cand inchei un contract de comodat pentru un imobil, constructia trebuie sa fie finalizata. Nu sunt acceptate sedii sociale in cladiri neintabulate. 

In plus, contractul de comodat nu transfera dreptul de proprietate. Comodantul ramane proprietarul bunului atat pe intreaga perioada a contractului, cat si dupa incetarea lui.

Contract de comodat spatiu 

Contractul de comodat pentru un spatiu se poate face pentru a deservi sediul social al firmei (SRL, PFA, II, AF), dar si punctul de lucru al acesteia (sediul profesional).  

👉 Daca acesta din urma va fi un restaurant, iata ce trebuie sa stii inainte de a-l deschide. 

Atentie, insa: contractul trebuie incheiat inainte de a depune la ONRC (Registru Comertului) dosarul de infiintare a firmei, indiferent de forma de organizare a acesteia, intrucat este parte integranta a documentatiei solicitate de autoritati.  

👉 Indiferent de tipul afacerii pe care te-ai hotarat sa o pui pe picioare, prietenii tai in aparatura fiscala iti vin in ajutor. Te sprijinim cu solutii de business integrate, care sa te sustina in drumul tau spre evolutie.  

La fel de important este sa te asiguri ca efectuezi la timp prelungirea termenului de comodat, inainte ca acesta sa expire. Altfel, ANAF ti-ar putea declara sediul inactiv, caz in care ONRC poate cere dizolvarea firmei.  

Contract de comodat locuinta 

Majoritatea celor care incheie un contract de comodat intr-o locuinta o fac pentru a stabili sediul social al firmei, indiferent de forma de organizare a acesteia. Astfel, se poate face dovada adresei oficiale a firmei in momentul infiintarii.

Contractul de comodat pentru locuinta poate fi incheiat chiar si pe o singura camera, nefiind obligatoriu sa includa spatiul in integralitatea sa.  

👉 Model contract de comodat locuinta, aici.

Contract de comodat auto 

De cele mai multe ori, mai ales cand firmele sunt nou infiintate, acestea nu detin in patrimoniu prea multe bunuri. Iar printre cele necesare se numara adesea si un autovehicul.  

Asadar, daca firma ta nu are suficiente fonduri pentru a putea achizitiona o masina si ai neaparat nevoie de una, afla ca autoturismul personal nu este o alegere potrivita decat daca intocmesti un contract de comodat pentru el.  

👉 Model contract de comodat auto persoane fizice, aici.

Daca esti administratorul firmei, dar folosesti propria-ti masina pentru indeplinirea obligatiilor de serviciu, cheltuielile cu aceasta nu vor putea fi decontate, daca automobilul nu este anexat, din punct de vedere legal, societatii. Vei putea plati cu cardul firmei cheltuielile legate de combustibil, reparatii, asigurari etc., doar dupa ce inchei un contract de comodat intre proprietarul de drept al masinii (tu, sotul, sotia etc.) si societatea in beneficiul careia va fi folosit.  

Odata semnat acest contract de comodat, retine ca, la incheierea lui, va trebui sa returnezi exact masina in cauza. Nu vei putea restitui un alt autoturism, chiar daca are aceeasi valoare si aceleasi specificatii, deoarece aceasta practica transcede contractul de comodat si face obiectul unui contract de schimb.  

👉Tine gestiunea corecta a firmei cu efort minim, cu ajutorul programelor si serviciilor noastre de gestiune, potrivite fiecarui tip de business. 

Contract de comodat teren 

In ciuda aparentelor, contractul de comodat pentru un teren se poate incheia si in alte domenii, in afara celui agricol. Poti lua un teren in comodat pentru a ridica pe el niste hale, de exemplu, in care poti produce ceva chiar tu sau pe care le poti inchiria ulterior. In acest caz, va trebui sa fii foarte atent la conditiile, drepturile si obligatiile mentionate in contract, precum si la durata acestuia. Pentru acest tip de contract, iti recomandam sa apelezi la ajutorul unui notar sau avocat. 

👉 Model contract de comodat auto teren, aici.

Durata contractului de comodat 

Perioada de comodat nu are o durata fixa si nici o limita minima specificata de legiuitor (durata maxima pe care poate fi, insa, incheiat, este de 49 de ani). Durata contractului de comodat este aleasa de comun acord de catre comodant si comodatar deopotriva si este specificata in contract. Este recomandat, insa, sa fie cat mai lunga, intrucat prelungirea atrage dupa sine costuri suplimentare.  

La finalizarea perioadei specificate in contract, ai doua optiuni:

  • fie returnezi bunul oferit proprietarului de drept,
  • fie prelungiti de comun acord perioada de valabilitate, printr-un act aditional la contractul initial. 

La cererea comodantului, contractul poate fi incheiat inainte de termenul stabilit (atunci cand el insusi are o nevoie urgenta si neprevazuta sau cand comodatarul nu si-a indeplinit obligatiile prevazute). De asemenea, in cazul in care survine decesul uneia dintre parti, contractul de comodat inceteaza automat.  

👉 Reziliere contract comodat model, aici.

Obligatii pentru comodant si comodatar 

Atunci cand cad de acord asupra unui contract de comodat, comodantul si comodatarul au de indeplinit obligatii precum:

  • folosirea bunului doar in conformitate cu destinatia agreata in contract;
  • plata tuturor cheltuielilor ce rezulta din utilizarea bunului (facturi la utilitati, asigurari auto etc.);
  • aceea de a nu permite unui alte persoane utilizarea bunului, fara aprobarea comodantului;
  • aceea de a raspunde pentru pierderea sau deteriorarea bunului, in cazul folosirii acestuia altfel decat cum e prevazut in contract;
  • obligatia de a restitui exact bunul imprumutat, la implinirea termenului convenit; daca acesta este defect, el trebuie reparat si nu inlocuit;
  • de a-i rambursa comodatarului cheltuielile efectuate in cazul unor interventii necesare asupra bunului, care nu puteau fi prevazute la incheierea contractului (atunci cand comodantul, instiintat in prealabil, nu s-a opus efectuarii lor ori cand, din cauza urgentei lucrarilor, acesta nu a putut fi instiintat in timp util, de exemplu, atunci cand se sparge o teava in imobil);
  • obligatia de a-l despagubi pe comodatar pentru eventualele pagube provocate de anumite vicii ascunse ale bunului dat in folosinta, daca le cunostea la incheierea contractului si nu le-a adus la cunostinta comodatarului.

In ceea ce priveste riscurile contractului de comodat, acestea nu sunt multe, dar pot cauza neplaceri destul de mari, de ambele parti. De exemplu, in calitate de comodatar, te poti trezi oricand somat de comodant sa parasesti spatiul, intrucat legea ii permite acest lucru. Daca vorbim doar despre un sediu social, problema se poate rezolva usor. Insa, daca in acel spatiu ai deschis un punct de lucru, clientii sunt deja familiarizati cu locatia, ai acolo marfa multa si utilaje, atunci mutatul ar putea fi un dezastru pentru afacerea ta.  

Ori poate, in calitate de comodant, te trezesti ca bunul tau a fost in mare parte distrus. In acest caz, comodatarul este obligat sa ti-l repare, nu are voie sa il inlocuiasca. Si stim cu totii ca, de cele mai multe ori, un lucru reparat nu mai are aceeasi valoare si fiabilitate (ex. o masina avariata).  

Noi suntem Sedona – prietenii tai in aparatura fiscala – si iti stam la dispozitie nu doar cu echipamente si software de ultima generatie, pentru a-ti putea duce mai usor business-ul pe culmile succesului, ci si cu informatii si sfaturi dintre cele mai pertinente, astfel incat calatoria ta in lumea afacerilor sa fie una lina si fara poticneli.  

Sursa foto: Shutterstock.com 

1 Comentariu

  1. Bună ziua! Am o nelămurire:
    Vreau să fac contact comodat cu persoana care are autoutilitara de 3,5 t înscrisă pe Jud Tr iar eu aparțin de If.Voi putea obține licența de transport în aceste condiții???

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.