Amortizarea contabila vs. amortizarea fiscala

Data publicare articol:

Amortizarea mijloacelor fixe ajuta o companie sa castige venituri dintr-un activ, in timp ce imparte costurile pe durata de viata a acestora. Daca nu este tratata cu atentie, amortizarea ar putea afecta profitul unei companii. Din acest motiv, poti opta pentru o solutie sigura si la indemana: folosirea unui soft ERP, care sa calculeze automat amortizarea.

Descopera, in continuare, tot ce trebuie sa stii despre amortizare.

  • Ce este amortizarea
  • Cand trebuie sa calculezi amortizarea
  • Tipuri de amortizare
  • Metode de calcul amortizare
  • Cum te poate ajuta un soft de gestiune ERP

Ce este amortizarea

Amortizarea contabila reprezinta alocarea valorii amortizabile a unui activ imobilizat pe intreaga sa durata de viata, in timp ce amortizarea fiscala consta in deducerea, din punct de vedere fiscal, a cheltuielilor generate de achizitia sau productia de echipamente imobilizate, pe baza unui mecanism similar amortizarii contabile. 

Diferenta dintre amortizarea contabila si amortizarea fiscala

Exista 3 mari diferente intre amortizarea contabila si cea fiscala. Iata care sunt acestea:

  • valoarea de intrare in registru. Pentru amortizarea fiscala, valoarea minima de intrare a activului este de 2.500 de lei, avand o durata de viata mai mare de un an, conform reglementarilor in vigoare, in timp ce, pentru amortizarea contabila, nu este prevazuta o valoare minima pentru care activul sa fie inregistrat ca mijloc fix amortizabil.
  • durata de amortizare. In cazul amortizarii contabile, este utilizata durata de viata economica stabilita de catre fiecare firma in parte, iar in cazul amortizarii fiscale, durata de amortizare este stabilita de un document guvernamental numit „Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe”.
  • metodele de amortizare. In timp ce amortizarea contabila se face, de obicei, in mod liniar, amortizarea fiscala se face accelerat sau degresiv.

Mai multe informatii despre prevederile privind amortizarea pot fi regasite in art. 28 din Codul fiscal (Legea nr. 227/2015).

Cand trebuie sa calculezi amortizarea

Amortizarea fiscala se calculeaza dupa cum urmeaza:

  1. incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizat este pus in functiune;
  2. pentru cheltuielile cu investitiile efectuate din surse proprii la mijloacele fixe din domeniul public, pe durata normala de utilizare ori pe perioada contractului de concesionare sau inchiriere;
  3. pentru cheltuielile cu investitiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, inchiriate sau luate in locatia de gestiune a firmei, pe perioada contractului sau pe durata normala de utilizare;
  4. pentru cheltuielile cu investitiile efectuate pentru amenajarea terenurilor, liniar, pe o perioada de 10 ani;
  5. amortizarea cladirilor si a constructiilor minelor, salinelor, carierelor, exploatarilor la zi, a caror durata de folosire este limitata de durata rezervelor si care nu pot primi alte utilizari dupa epuizarea acestora.

👉Citeste si: Active circulante si alte tipuri de active

Nu reprezinta active amortizabile urmatoarele:

  • terenurile, inclusiv cele impadurite;
  • tablourile si operele de arta;
  • fondul comercial;
  • lacurile, baltile sau iazurile care nu sunt rezultatul unei investitii;
  • bunurile din domeniul public finantate din surse bugetare;
  • orice mijloc fix care nu isi pierde valoarea in timp, in urma folosirii;
  • casele de odihna proprii, locuintele de protocol, navele, aeronavele, vasele de croaziera, altele decat cele utilizate pentru desfasurarea activitatii economice;
  • imobilizarile necorporale cu durata de viata utila nedeterminata, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

👉Descopera cum poti obtine o gestiune mai eficienta a afacerii tale, cu ajutorul sistemului complet Sedona!

Tipuri de amortizare

Exista mai multe tipuri de amortizare folosite in contabilitatea unei firme. Iata care sunt acestea:

Amortizarea fiscala si contabila liniara

Amortizarea liniara este cea mai intalnita in practica economica, datorita calculului facil. In ceea ce priveste o amortizare liniara, cheltuielile sunt raportate prin impartirea valorii totale a mijlocului fix la intreaga durata de viata a acestuia. De aici rezulta o valoare lunara egala, care poate fi dedusa in fiecare an de utilizare, pana la recuperarea integrala a costurilor.

In acest caz, amortizarea se stabileste conform Codului Fiscal, prin utilizarea valorii fiscale de la data intrarii mijlocului fix in patrimoniul afacerii.

Amortizarea fiscala si contabila accelerata

Spre deosebire de amortizarea liniara, prin utilizarea amortizarii accelerate se pot obtine deduceri mai mari in primii ani de viata ai mijlocului fix si deduceri mai mici spre sfarsitul duratei de viata a acestuia. In aplicarea acestui tip de amortizare, trebuie respectate 2 reguli esentiale:

  1. in primul an de utilizare, procesul maxim amortizabil nu trebuie sa depaseasca 50% din valoarea fiscala a activului, trecuta in registru in momentul intrarii in patrimoniul firmei;
  2. restul amortizarii se calculeaza prin impartirea valorii la anii de utilizare ramasi.

Amortizarea fiscala si contabila degresiva

Amortizarea degresiva este putin mai complicata si, in general, presupune urmatoarele:

  • in primul an de functionare a mijlocului fix, amortizarea se determina in functie de valoarea de intrare a acestuia in patrimoniul firmei;
  • in al doilea an se aplica aceeasi cota, dar la valoarea ramasa neamortizata;
  • in urmatorii ani, pana la sfarsitul duratei de viata, se repeta deducerea de fiecare data asupra valorii neamortizate ramase.

In cazul acestei amortizari, Codul Fiscal prevede multiplicarea cotelor de amortizare liniara cu unul dintre coeficientii urmatori:

  • 1,5 – daca durata de viata a mijlocului fix este intre 2-5 ani;
  • 2,0 – daca durata de viata a mijlocului fix este intre 6-10 ani;
  • 2,5 – daca durata de viata a mijlocului fix este mai mare de 10 ani.

Metode de calcul amortizare

Exista mai multe metode de calcul pentru amortizare, acestea fiind potrivite pentru fiecare tip de amortizare in parte. 

Cu toate acestea, calculul amortizarii este vazut ca o sarcina dificila si predispusa la aparitia unor erori umane costisitoare. Din acest motiv, au aparut multiple aplicatii software care calculeaza automat amortizarea, scutind, astfel, antreprenorii si contabilii de un stres suplimentar.

Metoda de calcul pentru amortizarea liniara

Pentru aceasta, trebuie sa stabilim mai intai care este valoarea amortizabila a mijlocului fix, folosind urmatoarea formula:

Va = Ca – Vr, unde:

Va = valoarea amortizabila

Ca = cost de achizitie

Vr = valoare reziduala

Aa= Va/Dv, unde

Aa= amortizare anuala

Va = valoarea amortizabila

Dv = durata de viata utila.

Iata un exemplu concret: Societatea ABC S.R.L. a achizitionat un mijloc fix in valoare de 500.000 de lei, pentru a fi folosit in procesul de productie. Presupunand ca valoarea reziduala a acestuia este de 50.000 lei si ca durata de viata utila este de 10 ani, obtinem urmatoarele:

Amortizare Anuala = (500.000 lei – 50.000 lei) /10 ani = 45.000 lei

Metoda de calcul pentru amortizarea accelerata

Amortizarea accelerata consta in trecerea pe cheltuielile de amortizare a 50% din valoarea totala a mijlocului fix, in primul an. Luam exemplul de mai sus si obtinem:

Amortizare anuala in primul an = 500.000 lei x 50% = 250.000 lei

Amortizare anuala in urmatorii 9 ani = 250.000 lei/9 ani = 27.777 lei

Metoda de calcul pentru amortizarea degresiva

Spre deosebire de celelalte metode de calcul, amortizarea degresiva este considerata a fi cea mai complicata. Iata, bazandu-ne pe exemplul de mai sus, cum ar arata amortizarea degresiva a unui mijloc fix in valoare de 500.000 de lei si cu o durata de viata de 10 ani.

AnModde calculAmortizareaanuala degresiva(lei)Valoarea ramasa(lei)
1500.000 x 20%100.000400.000
2400.000 x 20%80.000320.000
3320.000 x 20%64.000256.000
4256.000 x 20%51.200204.800
5204.800 x 20%40.960163.840
6163.840/ 5 ani32.768131.072
732.76898.304
832.76865.536
932.76832.768
1032.7680

Cum te poate ajuta un soft de gestiune ERP

Calculul amortizarii influenteaza calculul profitului la finalul unui exercitiu financiar, pe baza caruia se plateste impozitul pe profit. De aceea, este foarte important ca amortizarea sa fie calculata corect, pentru a obine un rezultat final care sa corespunda cu realitatea.

In acest context, principalul lucru pe care un soft de gestiune ERP il poate face pentru tine si afacerea ta este calculul automat al amortizarii. In acest mod, te asiguri ca sunt evitate erorile umane si ca obtii un calcul corect al amortizarii. Iata ce alte avantaje are un soft de gestiune ERP:

  • iti ofera o viziune de ansamblu si in timp real asupra activitatii companiei tale;
  • te ajuta sa detii controlul asupra operatiunilor desfasurate de angajati;
  • iti ofera siguranta in gestionarea datelor afacerii tale;
  • imbunatateste procesele comerciale, prin organizarea si urmarirea procesului de vanzare, de la plasarea comenzii, pana la emiterea documentelor de plata.

👉Descopera softul de gestiune ERP de la Sedona si eficientizeaza-ti afacerea fara efort!

Exista mai multe tipuri de amortizare, care pot fi folosite in functie de particularitatile fiecarei situatii in parte si, totodata, exista mai multe modalitati de calcul pentru amortizare. Deoarece acest proces este complex si necesita extrem de multa atentie, poti sa apelezi la o solutie automatizata, care sa calculeze automat amortizarea. Astfel, nu trebuie sa iti faci griji cu privire la erorile umane ce ar putea aparea intr-un astfel de proces, iar profitul firmei tale nu va putea fi impactat in mod negativ.

sursa foto: shutterstock.com

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.