Bonul fiscal: Ce este, legislatie, ce trebuie sa contina in 2022

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

Bonurile fiscale: Tot ce trebuie sa stii despre ele

Ce este bonul fiscal: definitie

Ce elemente contin bonurile fiscale

Cadru legislativ

Amenzi pentru nerespectarea legislatiei

Registrul National al caselor de marcat

Cum se anuleaza bonul fiscal

Cum se poate scrie pe bon codul fiscal al cumparatorului

Ce este bonul fiscal: definitie

Bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal la efectuarea unei tranzactii – de livrare a unui produs sau de prestare a unui serviciu. Acesta include toate datele referitoare la tranzactia efectuata, informatiile variind in functie de specificul activitatii desfasurate. Operatorii economici au obligatia de a elibera clientilor bonuri fiscale pentru toate bunurile si serviciile prestate, la solicitarea acestora urmand sa fie eliberata si factura.

Ce elemente contin bonurile fiscale

Potrivit OUG nr. 28/1999, bonul fiscal trebuie sa cuprinda cel putin: denumirea si codul de identificare fiscala ale operatorului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul si seria fiscala ale aparatului; numarul de ordine; data si ora emiterii; denumirea fiecarui bun livrat sau serviciu prestat; pretul sau tariful unitar; cantitatea; valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei de taxa; valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata; valoarea totală a taxei pe valoarea adaugata pe cote de taxa, cu indicarea nivelului de cota; valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, precum si valoarea altor taxe care nu se cuprind in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, daca este cazul.

Cadru legislativ

Cadrul legal ce reglementeaza bonurile fiscale este construit pe OUG 28/1999, care a avut mai multe actualuzari de-a lungul timpului. Puteti descarca aici ultima varianta a acesteia.

Amenzi pentru nerespectarea legislatiei

Potrivit OUG 28/1999, constituie contraventii sanctionabile cu amenzi:
– neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate
– emiterea de bonuri cu o valoare inferioară pretului de vanzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului;
– emiterea bonului fiscal continand date eronate sau fara ca acesta sa contina toate datele reglementate;
– neinmanarea bonului fiscal clientului de care operatorul aparatului de marcat electronic fiscal si/sau neeliberarea facturii la solicitarea clientului.

Sanctiunile variaza in functie de gravitatea contraventiei, de la un simplu avertisment la 20.000 lei.

Registrul National al caselor de marcat

Registrul National al Caselor de marcat este practic o baza de date creata pentru a monitoriza toate casele de marcat folosite de operatorii economici din Romania. Acesta va include informatii despre producatorii, importatorii si distribuitorii echipamentelor, despre utilizatorii caselor de marcat cu jurnal electronic si despre aparate. Prin construirea noului ecosistem online, autoritatile urmaresc, dincolo de digitalizarea ANAF, reducerea evaziunii fiscale din Romania.

Cum se anuleaza bonul fiscal

Pentru corectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscal, utilizatorul intocmeste un dosar care va cuprinde patru documente:

a) Sesizarea scrisa a persoanei care a efectuat gresit operatiunea, cu precizarea motivatiei de corectare sau de anulare a acesteia, precum si a numarului de ordine al bonului fiscal de corectat sau codul bonului fiscal, a orei si minutului emiterii acestuia;

b) Decizia scrisa de aprobare a corectarii operatiunii gresit efectuate, emisa de directorul financiar-contabil, contabilul-sef sau de alta persoana care raspunde de gestionarea patrimoniului unitatii este un al doilea document care trebuie atasat, conform legislatiei caselor de marcat.

c) Se ataseaza la dosar si copia de pe nota sau notele de receptie si constatare de diferente, intocmite de la ultima inventariere pana la zi, prin care a fost stabilit pretul cu amanuntul al produsului/produselor inregistrate gresit in aparatul de marcat electronic fiscal.

d) Nu in ultimul rand, se adauga nota de contabilitate care reflecta operatiunea efectuata.

Cum se poate scrie pe bon codul fiscal al cumparatorului

Conform HG 84 din 2013, se pot deconta in contabilitate bonurile fiscale cu valoare de pana la 100 Euro inclusiv TVA, daca acestea au inscris codul fiscal al cumparatorului.

Cum se poate scrie pe bon codul fiscal al cumparatorului?

In cazul imprimantelor fiscale si al caselor de marcat ce functioneaza comandate dintr-un computer sau POS, introducerea codului fiscal se face din aplicatia software. Asadar este necesar sa contactati furnizorul aplicatiei de vanzare pentru actualizare si pentru instructiuni despre folosirea noii functionalitati.

Dintre programele comercializate de Sedona, in acest moment a fost deja actualizat programul Facturis, update-ul putandu-se realiza chiar din aplicatie. In curand va fi implementata posibilitatea introducerii codului fiscal pe bonuri si in alte aplicatii software.

In cazul caselor de marcat folosite independent (neconectate la un computer), disponibilitatea functionalitatii si procedura de introducere a codului fiscal trebuie aflata pentru fiecare model in parte.

Dintre casele de marcat comercializate de Sedona, va putem confirma posibilitatea de introducere a codului fiscal pentru toate modelele Datecs, Partner si Orgtech. Modalitatea de introducere difera de la model la model. Pentru a primi instructiuni scrise sau telefonice aferente modelului folosit de dvs., va rugam sa ne contactati.

Toti abonatii contractelor de service beneficiaza de instruire gratuita, iar pentru ceilalti clienti punem la dispozitie mai multe variante de suport contra-cost.

6 Comentarii

  1. Buna ziua! Pot chema poliția daca agentul economic nu da bon? Care este legea? Mulțumesc . Legea unde spune că poliția are competența.

  2. Vinzatorul,comerciantul în speță un frizer să fie obligat să elibereze bon fiscal și nu la cerere, deoarece 90la sută din clienți nu pretind bonuri fiscale.Si acei bani intră în buzunarele frizerului fără să plătească un ban impozit.

  3. Vanzatorul are obligatia sa dea clientului bonul fiscal, intotdeauna si numai la cererea clientului. Ca si la Carrefour de ex.

    1. Vinzatorul,comerciantul în speță un frizer să fie obligat să elibereze bon fiscal și nu la cerere, deoarece 90la sută din clienți nu pretind bonuri fiscale.Si acei bani intră în buzunarele frizerului fără să plătească un ban impozit.

  4. În mod normal după închierea tranzacției nu mai există nicio obligativitate de emitere și înmânare a bonului fiscal către client,clinetul trebuie să solicite bonul în timpul tranzacției doar.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.