Factura storno vs. anulare factura: care e diferenta?

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

Desfasurarea activitatii unei afaceri presupune efectuarea unor tranzactii contabile care trebuie consemnate prin emiterea de facturi fiscale. 

Procesul de emitere a facturilor nu este unul extrem de complicat, in special atunci cand, la nivel de companie, se foloseste un software special proiectat in acest sens. Totusi, mereu exista posibilitatea aparitiei unor erori umane, acestea fiind, uneori, inevitabile. Partea buna este ca gestionarea eficienta a erorilor de facturare nu influenteaza negativ desfasurarea activitatii si rezultatul afacerii.

Descopera ce inseamna stornarea si anularea unei facturi si cum iti pot fi de folos in relatia cu clientii.

  • Stornare factura vs. anulare factura. Ce inseamna
  • Cand se storneaza o factura si cand se anuleaza
  • Stornarea facturii vs. anularea ei: ce presupune fiecare proces
  • Anulare factura gresita vs. stornare factura. Impact in contabilitate
  • 3 idei de automatizare care te pot ajuta sa administrezi un business din domeniul retail

Stornare factura vs. anulare factura. Ce inseamna

Factura storno este un document contabil ce rectifica, deci storneaza o tranzactie deja inregistrata, ce are la baza o alta factura emisa anterior. Procesul de stornare factura, ca operatiune in sine, are drept scop nu numai corectarea unei inregistrari eronate, ci si restabilirea unei realitati economico-financiare a firmei.

Spre deosebire de aceasta, anularea unei facturi presupune invalidarea datelor existente pe o factura emisa anterior. Acest procedeu nu necesita emiterea unei alte facturi.

👉Stornarea si anularea facturilor pot fi efectuate intr-un mod foarte simplu, cu ajutorul unui program de facturare. Incearca si tu un astfel de program si contribuie la eficientizarea acestui proces contabil in afacerea ta!

Cand se storneaza o factura si cand se anuleaza

Pe parcursul activitatii unei afaceri, pot aparea mai multe situatii care sa necesite rectificarea unei facturi printr-un proces de stornare factura. Iata care sunt cele mai intalnite:

  • sesizarea unor date gresite trecute intr-o factura emisa, indiferent ca este vorba de datele furnizorului sau de valoarea facturii;
  • returnarea produselor de catre client;
  • regularizarea unui avans. Atunci cand livrezi un produs sau prestezi un serviciu pentru care primesti avans, trebuie sa emiti o factura de avans. In momentul in care emiti factura finala, cea de avans trebuie stornata.

Acum ca am stabilit situatiile in care poate fi folositor procesul de stornare factura, trebuie sa mentionam ca exista si cazuri in care factura storno nu mai poate fi emisa. Iata care sunt acestea:

  • atunci cand livrarea a fost onorata, dar clientul nu a apucat sa achite bunurile sau serviciile care fac obiectul livrarii;
  • atunci cand clientul nu a primit marfa.

In ceea ce priveste anularea unei facturi fiscale, acest lucru poate avea loc doar in situatia in care factura a fost emisa in mod eronat si nu a fost transmisa catre beneficiar, ea neproducand, astfel, niciun efect juridic.

Stornarea facturii vs. anularea ei: ce presupune fiecare proces

Exista 2 modalitati de stornare a unei facturi:

  1. Prin emiterea unei facturi care cuprinde atat informatiile din factura initiala, cat si informatiile corecte. In timp ce valorile initiale se trec cu minus, valorile corecte se trec cu plus, pe aceeasi factura. Important, in acest caz, este ca factura de storno sa contina numarul si data documentului corectat.
  2. Prin emiterea a 2 facturi: una dintre facturi cuprinde informatiile si valorile corecte, iar cea de-a doua factura cuprinde valorile cu minus, care se afla si pe factura initiala.

Exista 2 tipuri de stornari:

  • stornare factura integrala – atunci cand toate valorile de pe factura initiala vor fi trecute cu minus;
  • stornare factura partiala – atunci cand doar anumite pozitii necesita corectare.

Cele 2 modalitati de stornare factura se pot folosi in ambele cazuri.

Spre deosebire de stornarea unei facturi, anularea acesteia presupune o modalitate simpla de executie si anume bararea facturii cu o linie, insotita de mentiunea „Anulat”.

Anulare factura gresita vs. stornare factura. Impact in contabilitate

Impactul in contabilitate este diferit, atunci cand vorbim despre o anulare a unei facturi sau despre o stornare a acesteia. In timp ce facturile obtinute prin procesul de stornare factura se inregistreaza in jurnalul de vanzari/cumparari si sunt preluate in deconturile facute de beneficiar, anularea unei facturi nu produce niciun efect contabil sau juridic. Practic, operatiunile inscrise intr-o factura anulata nu se inregistreaza in contabilitate. Intr-o astfel de situatie, de cele mai multe ori, facturile anulate doar se arhiveaza pe perioada prevazuta de lege.

Este recomandat ca facturile storno sa fie capsate alaturi de facturile initiale, deoarece, in eventualitatea unor inspectii fiscale, vor fi mult mai usor de identificat. De asemenea, poti sa atasezi si un proces-verbal, care sa contina motivele stornarii, pentru a putea oferi detalii la cerere. Acesta practica este valabila in ambele cazuri.

3 idei de automatizare care te pot ajuta sa administrezi un business din domeniul retail

Desfasurarea activitatilor unui business poate sa fie coplesitoare atat pentru tine, cat si pentru angajati, atunci cand exista multe activitati ce necesita munca manuala. Descopera, in cele ce urmeaza, 3 idei de automatizare care pot sa-ti eficientizeze afacerea, minimizand, astfel, riscul efectuarii de erori umane:

  1. Apeleaza la o aplicatie pentru inventariere

In functie de volumul de marfa rulat, receptia se poate face de mai multe ori pe zi, iar inventarierea, de mai multe ori pe an. Pentru ca aceste procese complexe sunt mari consumatoare de timp si sunt predispuse erorilor umane, poti sa apelezi la o aplicatie pentru inventariere, ce are urmatoarele avantaje:

  • efectuarea receptiei marfii si a inventarului prin citirea codului de bare;
  • efectuarea corectiilor de inventar pe loc, atunci cand este cazul;
  • afisarea listei cu produse inventariate si neinventariate, precum si identificarea diferentelor de stoc;
  • posibilitatea de a aloca anumite drepturi pentru mai multi utilizatori.

👉Incearca aplicatia de inventariere si receptie a marfii Sedona Inventory si obtine o reducere semnificativa a timpului alocat acestor operatiuni!

  1. Software pentru crearea etichetelor si a codurilor de bare

Un astfel de software genereaza orice: de la numere de serie simple la secvente de serializare personalizate. Iata ce alte avantaje are:

  • iti permite sa formatezi textul in modul dorit si in functie de profilul afacerii tale;
  • imbunatateste grafica importata cu controale de procesare a imaginii de inalta calitate;
  • iti ofera posibilitatea de a importa etichete vechi si de a le folosi ca ghid pentru noile etichete.

👉Descopera BarTender Professional Edition si bucura-te de o etichetare corespunzatoare a produselor tale!

  1. Sistem complet pentru numarare clienti

Un astfel de sistem iti permite sa obtii statistici eficiente privind traficul de persoane in timp real si sa controlezi nivelul de ocupare dintr-o anumita locatie. Iata care sunt avantajele unui sistem complet de numarare clienti de la Sedona:

  • presupune o instalare si o configurare usoare;
  • iti permite sa monitorizezi datele de pe mai multe dispozitive simultan;
  • functioneaza pe orice browser web.

👉Incearca sistemul complet pentru numarare clienti si detine controlul asupra locatiilor business-ului tau!

De ce sa alegi Sedona ca partener de incredere

Orice business are nevoie de un partener de incredere, care sa aduca un plus de valoare prin imbunatatirea proceselor. Solutia pe care Sedona o ofera antreprenorilor, inca din 2002, consta in simplificarea procedurilor si in punerea la dispozitia administratorilor de afaceri a cat mai multe servicii gratuite, precum: consultanta telefonica sau la sediul clientului, posibilitatea de returnare a produselor in 30 de zile, procesele de fiscalizare, instruire, etc.

In prezent, am devenit experti in crearea de solutii POS pentru orice business, dar si in furnizarea de echipamente si software in toate tarile Uniunii Europene.

Pentru ca ne pasa si dorim sa fim parte la succesul afacerii tale, portofoliul nostru este caracterizat de produse si servicii de calitate, la preturi avantajoase. Iata de ce reusim sa iti oferim cele mai bune preturi:

  • importam direct majoritatea echipamentelor;
  • dezvoltam intern programe de gestiune;
  • investim in tehnologie, pentru o activitate eficienta.

👉 Cu totii stim ca industria retailului este dinamica si clientii isi doresc servicii de calitate economisitoare de timp. In acest sens, sistemele de self check-out reprezinta o prioritate pentru antreprenorii care detin magazine de succes. Pe langa faptul ca ajuta la reducerea cozilor si la diminuarea considerabila a timpilor de asteptare, un sistem self check-out contribuie si la optimizarea fluxului de numerar din magazin.

Stornarea sau anularea unei facturi poate sa reprezinte o solutie eficienta, in cazul producerii unor erori contabile. Desi gradul de complexitate al acestor procese este unul mediu din punct de vedere contabil, stornarea si anularea facturilor, atunci cand situatia o impune, pot fi realizate intr-un mod si mai facil, prin folosirea unui program de facturare. Profita de informatiile din acest articol, documenteaza-te corespunzator si fa cele mai bune alegeri pentru business-ul tau.

sursa foto: shutterstock.com

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.