Suntem aici pentru tine
(021)327.87.27

Nici un produs

Livrare gratuita! Livrare
0,00 Lei Total

Plateste

Produs adaugat cu succes in cos

Cantitate- +
Total

0 articole in cosul dvs. Aveti un articol in cos.

Total produse: (cu TVA)
Total livrare (fara TVA) Livrare gratuita!
Total (cu TVA)
Continuati cumparaturile Finalizati comanda

Contractul colectiv de munca in 2019: prevederi legale si model - Sedona

Data publicare articol: 10-05-2019

Prevederi legislative referitoare la contractul colectiv, valabile in 2019
In ce situatii este obligatorie semnarea unui contract colectiv de munca?
Ce efecte are semnarea unui acord colectiv?

Contractul colectiv de munca in 2019: prevederi legale

Conform Codului Muncii, ”contractul colectiv de munca este conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala, de o parte, si salariati, reprezentati prin sindicate ori in alt mod prevazut de lege, de cealalta parte, prin care se stabilesc clauze privind conditiile de munca, salarizarea, precum si alte drepturi si obligatii ce decurg din raporturile de munca.”

Prevederi legislative referitoare la contractul colectiv, valabile in 2019

In Romania, contractul colectiv de munca (CCM) este reglementat prin Codul Muncii (Legea nr. 53/2003, actualizata) si prin Legea Dialogului Social (Legea nr.62/2011 republicata, modificata si completata). 

In ce situatii este obligatorie semnarea unui contract colectiv de munca?

Pana in 2003, contractul colectiv de munca a fost unic si obligatoriu la nivel national si era reglementat prin Legea nr. 13/1991.

Odata cu Legea nr 53/2003, negocierea si semnarea contractului colectiv de munca a devenit obligatorie doar la nivel de unitate, pentru oricare cu 21 sau mai multi salariati.

Procedura prevede ca obligatia de a incepe negocierile contractului colectiv de munca o are angajatorul. Mai mult, legea dialogului social spune si ca „angajatorul sau organizatia patronala initiaza negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractelor colective de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractele colective de munca“.

De asemenea, durata negocierilor poate depasi 60 de zile calendaristice doar prin acordul partilor.

Ce efecte are semnarea unui acord colectiv?

Conform art. 1 al legii dialogului social, ”prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca, in vederea asigurarii pacii sociale”.

Existenta unui acord colectiv intre angajator si salariati ajuta la promovarea unor relatii de munca echitabile, la asigurarea securitatii angajatilor, dar si la limitarea conflictelor de munca, prin prevenirea declansarii grevelor.