Ce modificari in statusul caselor de marcat trebuie raportate la ANAF?
Data publicare articol:
Data revizuire articol:
Casele de marcat cu jurnal electronic sunt necesare deja tuturor operatorilor economici, iar inregistrarea si punerea lor in functiune a devenit un subiect de discutii prioritar in domeniu.
Una dintre cele mai importante reglementari legislative prevede ca, daca starea unui aparat fiscal se schimba, modificarea trebuie anuntata la ANAF, in maximum 5 zile, prin formularul F4105. Acesta se completeaza si se depune online in format PDF. In anumite situatii se ataseaza si fisierele XML sau documente probatoare.
Cateva dintre situatiile in care starea unui aparat fiscal se modifica sunt:
– schimbarea locului de utilizare a aparatului intre punctele de lucru ale aceluiasi operator economic,
– furtul/disparitia/distrugerea aparatului de marcat electronic fiscal,
– instrainarea aparatului de marcat electronic fiscal,
– inchiderea punctului de lucru,
– incetarea activitatii prin lichidarea, dizolvarea, fuziunea, divizarea operatorului economic.
Dupa ce a fost anuntata autoritatea competenta, in anumite cazuri (schimbarea punctului de lucru al aparatului de marcat electronic, a adresei magazinului sau a antetului care apare pe bonurile fiscale) poate fi nevoie sa se faca modificari si in sistemul casei de marcat.
De retinut: in functie de contractul cu furnizorul aparatului de marcat cu jurnal electronic, operatiunile se pot face gratuit, putand fi incluse in contractul de service, sau contra cost.
La Sedona, inlocuirea antetului in cazul schimbarii adresei la care se foloseste casa de marcat se face gratuit, dupa ce a fost primita confirmarea de la ANAF.