Cum sa activezi Sistemul de Garantie-Returnare in Sedona Retail

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

In luna noiembrie 2023, a fost introdus Sistemul de Garantie-Returnare (SGR), o initiativa ReturRO, a carui scop este combaterea poluarii si stimularea consumatorilor sa returneze ambalajele pentru a fi reciclate. Sistemul de Garantie-Returnare este obligatoriu, prin lege, pentru toti producatorii si comerciantii care vand produse cu ambalaj din plastic, sticla sau aluminiu. Pentru a veni in ajutorul antreprenorilor, am pregatit cu un ghid detaliat despre implementarea acestui sistem in programul Sedona Retail.

Cum functioneaza SGR?

Clientii vor plati o garantie de 50 de bani pentru fiecare produs al carui ambalaj este marcat cu simbolul „Ambalaj cu garantie”. Dupa golirea ambalajului, clientii returneaza recipientele marcate intr-unul dintre punctele organizate de comercianti, primind inapoi, pe loc, valoarea garantiei platite initial. Pentru returnarea garantiei, nu este nevoie de prezentarea bonului fiscal, chiar daca produsul nu a fost cumparat din locatia respectiva. Automatul de reciclare ofera garantia sub forma de bon sau monede.

Obiectivele Sistemului de Garantie-Returnare (SGR):

  • Reducerea cantitatii de deseuri de ambalaje din plastic, sticla si aluminiu care ajung in gropile de gunoi sau in rauri si lacuri.
  • Cresterea gradului de reciclare a ambalajelor de bauturi.
  • Protejarea mediului inconjurator.

Tipuri de ambalaje acoperite de Sistemul de Garantie-Returnare:

  • Ambalaje de bauturi din plastic (pana la 3 litri)
  • Ambalaje de bauturi din sticla (pana la 1,5 litri)
  • Ambalaje de bauturi din aluminiu (pana la 0,5 litri)

Implementarea Sistemului de Garantie-Returnare (SGR) in Sedona Retail

Pentru a activarea sistemului in programul Sedona Retail trebuie definite aceste noi categorii de ambalaje pe care le vinzi si le colectezi, din Back-Office Sedona Retail. Dupa definirea articolelor, asociezi aceste ambalaje cu produsele. Apoi, te asiguri ca ambalajul va fi adaugat pe bonul fiscal, documentele de intrare si de iesire. E posibil ca aceste etichete noi sa vina cu un alt tip de cod de bare, pe care il vi putea scana din tabul „Altele” de la categoria „Coduri de bare”. De la computerele de vanzare, se acceseaza fereastra „Sedona Retail Config”, tabul „Fiscal”, iar la cota de TVA selectezi indicele aferent in functie de tipul de casa de marcat.

Pentru a-ti usura procesul de actualizare al business-ului tau in acord cu aceasta schimbare legislativa, ti-am pregatit un tutorial cu toti pasii pe care trebuie sa-i urmezi, aici

Cu Sedona Retail, nu doar ca adopti cu usurinta noile cerinte legislative, datorita accesibilitatii sale, dar te asiguri ca business-ul tau este gestionat inteligent si optimizat!

4 Comentarii

  1. Buna ziua. Dupa cum spunea cineva mai sus, ar fi foarte util si un tutorial despre cum sa emitem vouchere ptr ambalaje

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.