Ce este si cum te ajuta un sistem POS?

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

Un POS sau un „punct de vanzare” este un dispozitiv utilizat pentru a procesa tranzactiile efectuate de clientii din comertul cu amanuntul, precum si din industria HoReCa. Sistemul gestioneaza achizitiile clientilor, accepta platile si elibereaza chitante. Pe vremuri, ceea ce numeam punct de vanzare era casa de marcat clasica. Acum, sistemele POS au evoluat considerabil fata de zilele caselor de marcat.

Afla tot ce trebuie sa stii despre beneficiile unice ale unui terminal POS pentru afacerea ta si ce tip de sistem ti se potriveste cel mai bine.

Cum functioneaza sistemele POS

Un punct de vanzare este locul in care clientul tau plateste pentru un produs sau serviciu. De fiecare data cand are loc o achizitie, clientul incheie o tranzactie la punctul de vanzare. Software-ul POS de ultima generatie ofera mult mai multe avantaje decat plata cu cardul standard la POS. In prezent, sistemele ofera integrare mobila, optiuni de plata contactless, integrare e-commerce si multe altele.

Un sistem POS este nucleul central al afacerii tale; acesta se afla la intersectia dintre vanzari, gestionarea stocurilor, procesarea platilor si satisfactia clientilor. Un sistem POS garanteaza ca toate operatiunile tale functionează impreuna fara probleme si de aceea este important sa ai software-ul si hardware-ul configurate din timp.

👉 Descopera solutiile de gestiune Sedona, cu softuri dedicate pentru automatizarea proceselor magazinului sau afacerii tale din domeniul HoReCa, care iti scutesc timp pretios si te ajuta si la fidelizarea bazei de clienti.

Beneficiile unui POS pentru magazine sau restaurante

Un sistem POS pentru restaurant sau magazin iti poate creste vanzarile cu 200%. Desigur, implementarea oricarui tip de tehnologie noua este coplesitoare, in special pentru micile companii. Acesta este motivul pentru care echipa noastra de experti este aici sa te sprijine si sa te ajute. In plus, un POS ofera multe avantaje suplimentare.

Un terminal POS ajuta la managementul angajatilor

Intr-un magazin sau restaurant, exista sanse sa ai angajati care lucreaza in ture si vin si pleaca cu regularitate. Sistemele POS ofera o urmarire mai usoara a timpului, o planificare simplificata si o raportare detaliata a activitatii angajatilor. Acesta iti permite sa intocmesti rapoarte privind programul angajatilor fara bataie de cap, lucru ce iti poate creste eficienta.

Un sistem POS pentru restaurante ajuta la gestionarea inventarului

Pentru afacerile din domeniul ospitalitatii, cum ar fi restaurantele, hotelurile sau cafenelele, inventarul fizic este esential pentru ca operatiunile zilnice sa se desfasoare fara probleme. Cu un sistem POS, de fiecare data cand un client comanda ceva de mancare sau cumpara un suvenir, sistemele tale de inventariere sunt actualizate automat.

Acesta te anunta cand cele mai bine vandute produse se vor epuiza si te ajuta sa te incadrezi in buget, achizitionand alimente sau produse doar atunci cand ai nevoie de ele.

Un POS modern ofera optiuni de plata extinse

Clientii platesc pentru cumparaturi intr-o varietate de moduri si, daca nu le oferi unele dintre cele mai noi optiuni de plata, exista riscul de a pierde oportunitati de vanzare. Plata cu POS-uri de ultima generatie include de regula Apple Pay, Android Pay, Google Pay si alte optiuni de plata contactless.

👉 Vezi beneficiile aduse de terminalele POS cu touch screen, contactless, precum si cele clasice, ce presupun plata cu cardul.

Un sistem POS ofera capacitatea de a te extinde fara probleme

Un POS este mai mult decat un simplu aparat pentru plata cu cardul. Investitia intr-un sistem POS cu functii multiple atunci cand conduci o afacere mica sau mijlocie te poate ajuta sa iti gestionezi mai bine nevoile pe masura ce afacerea ta creste. Multe sisteme POS pot gestiona mii de vanzari cu usurinta, permitand companiilor sa utilizeze acelasi sistem POS pentru o perioada lunga de timp.

Tipuri de POS pentru afacerea ta

Ce inseamna POS si care este diferenta dintre un aparat POS si un sistem? Exista mai multe optiuni atunci cand vine vorba de alegerea unui POS. Poti opta pentru un terminal de baza sau poti alege un sistem care sa cuprinda toate functiile de care o afacere are nevoie pentru a functiona fara probleme.

Terminale de plata

Terminalele POS, denumite si aparate de citit cardurile, nu numai ca accepta platile, dar iti pot permite si sa tiparesti chitante si sa scanezi coduri de bare. Terminalele sunt si ele de mai multe tipuri. Astfel, poti alege intre un terminal fix, unul portabil sau chiar terminale mobile. Terminalele fixe sunt acele aparate clasice, amplasate pe tejghea, si dispun de obicei doar de functiile de baza mentionate anterior.

Terminalele portabile sunt o alegere din ce in ce mai populara in HoReCa, mai ales pentru proprietarii de restaurante. Acestea iti ofera posibilitatea de a face tranzactii in miscare. De exemplu, ospatarul poate incasa nota chiar la masa clientilor.

Sistemul mobil este cel mai modern, permitandu-ti efectuarea tranzactiilor direct de pe un dispozitiv mobil. Fiind conectat la softul POS, ofera acces si la toate celelalte functii, precum detaliile legate de inventariere si gestionarea personalului.

Sisteme POS all in one

Un POS all in one include atat partea hardware, cat si software. De mentionat ca aparatul propriu-zis dispune de un design modern, cu ecran tactil si o interfata usor de gestionat. Terminalul de plata la aceste sisteme este integrat.

Partea de soft este cea care face diferenta, pentru ca ofera beneficii precum integrarea e-commerce, care ofera clientilor confortul de a cumpara produse online (sau de a le rezerva online) si de a le ridica in magazin, afisarea in timp real a disponibilitatii produselor, precum si o experienta mai completa si confortabila pentru clientii tai, ceea ce duce la un grad mai mare de loialitate fata de brandul tau.

👉 Descopera sistemele POS all in one care iti sporesc eficienta prin actualizari de stoc, actualizari e-commerce si comenzi, toate intr-un singur loc.

Cum alegi POS-ul ideal pentru afacerea ta?

Orice proces de luare a deciziilor pentru afacerea ta trebuie sa se bazeze pe anumiti factori, iar alegerea unui POS este similara. Pentru a fi sigur ca alegerea este cea mai potrivita pentru tine, gandeste-te la nevoile tale, la resurse si la perspective.

Sistemul automatizeaza procesele si reduce intrarile manuale. De exemplu, o solutie POS buna ar trebui sa fie capabila sa utilizeze datele logistice si de aprovizionare pentru a actualiza informatiile privind inventarul si comenzile. In plus, indiferent cat de priceput din punct de vedere tehnic esti, este bine sa ai acces la sprijin pentru clienti din partea firmei de unde achizitionezi POS-ul.

👉 Sedona este intotdeauna acolo pentru tine, daca ai nevoie de consultanta si asistenta. De asemenea, te invatam de ce si cum sa instalezi o aplicatie POS pe telefonul mobil.

Iar daca te intrebi cat costa un POS, afla ca mai ai cateva lucruri la care sa te gandesti. Tipul si numarul de terminale pe care le cumperi ar trebui sa se alinieze cu nevoile si resursele tale. Fa un calcul al pretului POS cu tot ce presupune, inclusiv componentele hardware si software.

Sistemele POS din prezent depasesc limitele caselor de marcat traditionale, oferind integrare mobila, plati contactless si compatibilitate cu e-commerce. Fie ca optezi pentru un terminal elegant sau pentru o solutie all in one, POS-ul potrivit implica evaluarea nevoilor tale actuale si a obiectivelor stabilite.
Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.