Veste bună pentru comercianți: Costul casei de marcat se poate deduce din orice tip de impozit

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

Știați că toate costurile de achiziție a noilor case de marcat cu jurnal electronic, impuse prin OUG 29/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, pot fi deduse din orice tip de impozit?

Astfel potrivit Legii 296/2020 adoptate la finalul anului trecut, cheltuielile cu casele de marcat se poate deduce din impozitul pe profit:

La determinarea impozitului pe profit datorat de grupul fiscal se vor avea în vedere sumele reprezentând: creditul fiscal, impozitul pe profit scutit potrivit art. 22 şi art. 22^1, scutiri şi reduceri de impozit pe profit calculate potrivit legislaţiei în vigoare, sumele reprezentând cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, potrivit legii, costul de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale şi alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislaţiei în vigoare, determinate de fiecare membru şi comunicate persoanei juridice responsabile. Aceste sume se scad în limita impozitului pe profit datorat de grupul fiscal, se arată în sursa citată.

În plus, de anul acesta, casele de marcat pot fi deduse direct din orice tip de impozit, potrivit ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, care i-a sfătuit pe antreprenori să acceseze această facilitate din partea statului prin completarea declarațiilor fiscale. Prevederea este inclusă în Legea 153/2020.

Costul casei de marcat se poate deduce din toate tipurile de impozit: pe profit, pe cifra de afaceri (microîntreprinderi), pe venit (PFA, II, IF) și chiar impozit specific (întreprinderi din sectorul HoReCa). Și, da, ne-am gândit și la întreprinderile române care sunt pe pierderi, în cazul acesta costul casei de marcat se poate deduce pentru următorii 7 ani. Nu trebuie să așteptați vreun buget pentru acești bani, îi deduceți direct din impozit de plată, a transmis ministrul.

Astfel, conform Legii 153/2020, contribuabilii care datorează impozit pe profit, pe venit sau pe veniturile microîntreprinderilor, precum și contribuabilii care intră sub incidenţa Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, pentru impozitul pe profit aferent anului 2020, determinat pentru activităţile desfăşurate, altele decât cele corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de lege, pot deduce cheltuielile cu aparatele de marcat electronice fiscale.

Contribuabili – Impozit pe profit

Contribuabilii care datorează impozit pe profit, la data determinării impozitului pe profit pentru anul 2020, scad din impozitul pe profit şi costul de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale (…) achiziţionate şi puse în funcţiune în anul 2018, în anul 2019, precum şi al celor puse în funcţiune în anul 2020 înaintea intrării în vigoare a prezentei legi, cu condiţia ca la data achiziţiei respectivelor aparate de marcat electronice fiscale contribuabilii să fi fost plătitori de impozit pe profit.

Microîntreprinderi – Impozit pe venit

Contribuabilii care datorează impozit pe veniturile microîntreprinderilor, la data determinării impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pentru trimestrul 4 al anului 2020, scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor şi costul de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale (…) achiziţionate şi puse în funcţiune în anul 2018, în anul 2019, precum şi al celor puse în funcţiune în anul 2020 înaintea intrării în vigoare a prezentei legi, cu condiţia ca la data achiziţiei respectivelor aparate de marcat electronice fiscale contribuabilii să fi fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Contribuabili – Impozit pe venit

Contribuabilii care datorează impozit pe venit, la data determinării impozitului pe venit aferent anului 2020, adaugă la venitul net anual impozabil (…) costul de achiziţie al aparatelor de marcat electronice fiscale (…) achiziţionate şi puse în funcţiune în anul 2018, precum şi în anul 2019.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.