Cifra de afaceri: ce este si cum se calculeaza?

Data publicare articol:
Data revizuire articol:

Cifra de afaceri este un concept de baza, in domeniul afacerilor. Fata de profit, care nu este obligatoriu pentru o companie, cifra de afaceri se calculeaza pentru fiecare firma. Chiar si pentru antreprenori, cifra de afaceri poate avea numeroase necunoscute.

Pentru a fi bine informat, ti-am pregatit un ghid complet, referitor la cifra de afaceri. Vei afla mai multe despre legile care o reglementeaza, cum se calculeaza, cum difera cifra de afaceri de profit, plata TVA, precum si cateva strategii pentru a creste cifra de afaceri.

  • Ce este cifra de afaceri
  • Cadru legislativ
  • Cum se calculeaza cifra de afaceri
  • Cifra de afaceri vs profit
  • Cifra de afaceri si plata TVA
  • Cum poti creste cifra de afaceri

Ce este cifra de afaceri

Cifra de afaceri consta in totalitatea vanzarilor de bunuri si/sau servicii realizate de o firma intr-un anumit interval de timp (exercitiu financiar).

Acest indicator reflecta nivelul produselor livrate si transformate in bani. Mai poarta numele de incasari totale sau venit brut.

Tipuri de cifre de afaceri

In functie de modul de calcul, cifra de afaceri este de mai multe tipuri:

  • Cifra de afaceri totala – reprezinta totalitatea veniturilor obtinute din vanzarea de bunuri sau din prestarea de servicii. Trebuie sa fie mai mare decat cheltuielile, pentru a putea avea profit;
  • Cifra de afaceri medie – se refera la venitul mediu obtinut din vanzarea unui anumit produs sau serviciu oferit de catre companie;
  • Cifra de afaceri marginala – indica variatia veniturilor (fie cresterea, fie scaderea) obtinute in urma vanzarii unui produs sau serviciu;
  • Cifra de afaceri critica – reprezinta venitul necesar, obtinut din vanzari, pentru a putea acoperi cheltuielile fixe si variabile. Peste acest prag se inregistreaza profitul. Mai poarta si numele de cifra de afaceri minima;
  • Cifra de afaceri fiscala – cuprinde totalitatea veniturilor incluse in cifra de afaceri neta, la care se adauga facturile emise pentru avansuri incasate sau neincasate. Este important de stiut ca include si facturile emise inainte de livrarea produselor si/sau prestarea serviciilor (articolul nr. 310, alineatul nr. 2 din Codul Fiscal).

👉  Esti in cautare de case de marcat si imprimante fiscale? Cu siguranta vei gasi un produs adaptat nevoilor tale, pe aparaturafiscala.ro!

Cadru legislativ

Cifra de afaceri este reglementata prin Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, republicata si actualizata (cel mai recent, in iulie 2022).

Legea stabileste o serie de principii privind modul diferentiat de impozitare, in functie de valoarea cifrei de afaceri.

Foarte importanta este si cea mai recenta prevedere adusa prin Ordonantele de Guvern nr. 16/2022 si OUG nr. 193/2022.

Aceste documente spun ca persoanele juridice care desfasoara activitati cu amanuntul si cu ridicata sau prestari servicii si care realizeaza o cifra de afaceri anuala ce depaseste 10.000 de euro (echivalent in lei) sunt obligate sa accepte plata prin intermediul cardurilor de debit, credit sau preplatite, folosind un terminal POS.

De asemenea, din 18 iulie 2022, in domeniul constructiilor, cifra de afaceri se calculeaza doar pentru anul in curs si nu mai depinde de cifra de afaceri din anul precedent (cum era situatia inainte de aceste legi).

Cum se calculeaza cifra de afaceri

Valoarea cifrei de afaceri se obtine prin insumarea veniturilor obtinute din vanzarea de produse sau prestarea de servicii cu veniturile obtinute din alte activitati.

Aceste activitati pot include:

  • Venituri din vanzarea de produse finite, produse agricole si produse reziduale;
  • Venituri din vanzarea de semifabricate;
  • Venituri din vanzarea de marfuri;
  • Venituri din cercetare;
  • Venituri din chirii;
  • Venituri din alte activitati.

👉 Poti economisi timp cu aceste calcule, optand pentru un program de gestiune si servicii. Astfel, te vei putea concentra pe cresterea business-ului tau si pe oferirea de produse si servicii de calitate.

Ce nu este luat in considerare pentru calculul cifrei de afaceri

La calculul cifrei de afaceri nu intra urmatoarele:

  • Reducerile comerciale oferite clientilor;
  • TVA-ul facturat;
  • Subventiile pentru plata angajatilor;
  • Subventiile pentru investitii;
  • Veniturile din dividende;
  • Dobanzile;
  • Veniturile financiare;
  • Veniturile extraordinare;
  • Diferentele pozitive de schimb valutar.

Cifra de afaceri vs profit

Cifra de afaceri reprezinta veniturile obtinute in urma vanzarii produselor/serviciilor pe parcursul unui exercitiu financiar, de regula, un an.

Indicatorul este, pe scurt, o modalitate de a masura performanta unei companii, indiferent de marimea sa.

Totusi, cifra de afaceri este diferita de profit; acesta din urma reprezinta suma ramasa, odata ce ai platit toate cheltuielile firmei, si se calculeaza prin scaderea cheltuielilor (salarii, costuri pentru materii prime, costuri cu echipamentele, taxe, facturi, chirii etc.) din venitul total al companiei.

Cifra de afaceri si plata TVA

Importanta in contextul cifrei de afaceri este si plafonarea TVA-ului. Aceasta se realizeaza in anumite limite ale cifrei de afaceri.

Cele mai recente prevederi de acest fel au fost stabilite incepand cu 31 decembrie 2021, pentru anul 2022. Pentru informatiile de mai jos, se au in vedere urmatoarele cursuri valutare:

  • Cursul valutar pentru euro (31 decembrie 2021): 4,9481 lei/euro;
  • Cursul valutar pentru euro,publicat de BNR pe 30 decembrie 2021: 4,9486 lei/euro;
  • Cursul mediu anual publicat de BNR: 4,9204 lei/euro;
  • Cursul valutar la data aderarii: 3,3817 lei/euro.

In continuare, poti citi despre principalele tipuri de plafonari ale TVA, raportate la cifra de afaceri.

Plafonul pentru microintreprinderi

Pentru o cifra de afaceri mai mica de un milion de euro, cursul de schimb este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile firmei.

Potrivit Ministerului Finantelor Publice, se considera cursul din data de 31/12/2021, adica 4,9481 lei/euro. Drept urmare, plafonul este de 4.948.100 lei.

Plafonul pentru trecerea de la firma neplatitoare de TVA la pragul de platitor

Persoanele cu domiciliul in Romania si care obtin o cifra de afaceri mai mica de 88.500 de euro, echivalent in lei la cursul BNR din data aderarii, pot solicita scutirea de TVA.

Acest lucru este valabil strict pentru firmele care au o cifra de afaceri mai mica de 88.500 euro pe an.

Plafonul TVA pentru perioada fiscala

Pentru a trece de la plata trimestriala a TVA la plata lunara, este necesara o cifra de afaceri de minimum 100.000 de euro, echivalent in lei pe baza cursului valutar publicat pe data de 31 decembrie 2021, respectiv 4,9486 lei/euro. Astfel, plafonul devine de 494.860 lei. 

Cum poti creste cifra de afaceri

O companie cu o cifra de afaceri mai mare este considerata mai profitabila si mai performanta, deci are sanse mai mari sa atraga noi investitori. Mai jos, sunt cateva sugestii pentru a creste cifra de afaceri:

  • Vinde produsele firmei – cea mai simpla modalitate de a creste cifra de afaceri este sa vinzi ceea ce produci. Cresterea vanzarilor de produse iti va aduce mai multi bani, iar cresterea veniturilor va contribui la cresterea cifrei de afaceri;
  • Atrage noi clienti pentru produsele/serviciile firmei – acapararea de noi sectoare de piata este un alt element important in cresterea cifrei de afaceri. Pe masura ce numarul de clienti creste, si cifra de afaceri va creste;
  • Redu numarul promotiilor dintr-un an – reducerile aplicate produselor sau serviciilor tale nu reprezinta venituri, ci se scad din cifra de afaceri. Cu alte cuvinte, daca oferi mai putine reduceri, vei avea o cifra de afaceri mai mare;
  • Creste pretul de vanzare al produselor/serviciilor – o crestere procentuala de la un an la altul iti permite sa ai o evolutie continua a cifrei de afaceri. Totusi, pentru a putea creste preturile, este necesar sa inovezi. Astfel, potentialii clienti vor cumpara de la tine;
  • Apeleaza la programe de fidelizare, pentru a creste numarul de vanzari/comenzi/cereri – o piata importanta pentru a creste cifra de afaceri este data de clientii existenti. Este mai usor sa vinzi mai multe produse sau alte produse clientilor care sunt obisnuiti cu afacerea ta;
  • Diversifica activitatea firmei – daca ai o firma ce vinde materie prima, te poti orienta spre prelucrarea sa, pentru a vinde alte categorii de produse. Astfel, iti vei crea noi oportunitati de vanzare. Daca vinzi o anumita categorie de produse tehnice, poti oferi si un pachet de service, in schimbul unei anumite sume. Toate ideile de acest fel vor duce la cresterea cifrei de afaceri.

Cifra de afaceri este unul dintre indicatorii de baza pentru performanta unei firme. O companie mai bine cotata din punctul de vedere al CA are mai multe sanse sa atraga noi investitori. Prin urmare, fondurile obtinute ajuta atat la cercetare si inovare, cat si la cresterea business-ului. Acest lucru duce la o noua crestere a cifrei de afaceri.

Sursa foto: Shutterstock

3 Comentarii

  1. Buna seara. In ce OG, LEGE , sau orice scrie ca CA este de 88500 euro , cifra de la care se trece la platitor de TVA

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii.